Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe distilleerderij in Zwartewaterland

Geplaatst op: 13 juli 2020

Zwartewaterland heeft haar eigen distilleerderij. Het Sluziger echtpaar Cees en Laura Stravers stoken sinds deze week namelijk diverse soorten sterke drank. Kroonjuweel: Dubhghlas Wetland Single Malt Dutch Whisky.

Cees leerde whisky drinken toen hij in de jaren ’80 als leerling actief was in de zeevaart. “De mannen op het schip wilde van mij een échte man maken, dus daar leerde ik wat lekkere whisky was”, vertelt Stravers. Zijn vrouw Laura was nog onbekend met deze drank toen ze Cees leerde kennen. “Toen kwam ze niet verder dan een Jack Daniel’s”, grapt Cees. Ze ontdekten hun gezamenlijke passie voor kwalitatief hoogstaande whisky. Dat resulteerde in een boekenplank van 5 meter lang gevuld met schrijfsels over verschillende soorten sterke drank. De geboren Brabander en de van oorsprong Zoetermeerse bezochten samen veel stokerijen om thuis te worden in het distilleren van alcoholische dranken.

In 2013 begon het echtpaar hobbymatig met het stoken van drank voor eigen consumptie. De liefde voor het maken van onder andere whisky en kruidenbitter bleef groeien en zo besloten Cees en Laura dat ze graag een bedrijf wilden oprichten: Dubhghlas (Schots voor Zwarte Water) Distillery Zwartsluis. Toen het vergunningentraject achter de rug was, begonnen ze eind 2017 in het voormalige pand van Schraa Watersport met het realiseren van een distilleerderij. “Ondertussen blijven we ook nog varen op zee, maar de tijd dat we aan wal zijn, wordt besteed aan Dubhghlas”, vertelt het echtpaar.

In de loods op het industrieterrein werd afgelopen week het eerste rum stooksel in de voorraad tank gegoten. Naar eigen recept maken Cees en Laura sinds deze week gin, jenever, bourbon, whisky, rum en kruidenbitter. Laatstgenoemde is de specialiteit van Laura, de “Dubhghlas’s Botanical Garden”. De kruiden worden namelijk gekweekt naast de distilleerderij. “Later komt er een kas, zodat we ook bij minder weer kunnen verbouwen”, merken de drankenkenners op. Cees en Laura werken aan zuivere drank: “Geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen, zo natuurlijk mogelijk.”

De door Cees en Laura zelfgebouwde installatie om drank te stoken, is sinds deze week volledig in bedrijf. Wie graag wil genieten van een Sluziger fles whisky, moet nog wel even geduld hebben, pas over een dikke drie jaar mag de gestookte whisky uit het vat. Andere borrels die Cees en Laura hebben gemaakt zijn in de loop van volgend jaar verkrijgbaar bij slijterijen door het hele land.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500