Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 juli 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

WhatsApp en Telegram weigeren vanaf nu dataverzoeken van Hongkong 

Geplaatst op: 13 juli 2020

De tekstdiensten WhatsApp en Telegram zullen niet langer meewerken met de dataverzoeken van de overheid van Hongkong. Hiervoor kiezen de bedrijven vanwege hun vrees voor schendingen van mensenrechten in het Aziatische land. Dit heeft te maken met de nieuwe veiligheidswet die op 1 juli werd ingevoerd in Hongkong. Deze controversiële wet zorgt ervoor dat de Chinese autoriteit mensen in Hongkong kunnen arresteren en in China kunnen berechten. Hier maakte China direct gebruik van. Vanwege de mensenrechtenschendingen hebben chat apps WhatsApp en Telegram er dus voor gekozen om niet meer aan de dataverzoeken van Hongkong mee te werken, zo tekent The Wall Street Journal op.  

WhatsApp en Facebook stoppen met het delen van data met Hongkong

Een woordvoerder van de dienst WhatsApp liet maandag 6 juli tegenover The Wall Street Journal weten dat de medewerking met de verzoeken van de Hongkongse overheid voorlopig gepauzeerd wordt. Dit werd gedaan “in afwachting van een verdere beoordeling van de impact van de veiligheidswet, inclusief zorgen op het gebied van mensenrechten en overleg met mensenrechten experts”, zo liet de woordvoerder weten. Ook Facebook heeft ervoor gekozen om de reactie van WhatsApp te volgen. Facebook is uiteraard het moederbedrijf van WhatsApp, dus het is niet vreemd dat ook het sociale medium van Mark Zuckerberg niet meer zal voldoen aan de verzoeken van Hongkong. Een statement van Facebook zei het volgende hierover: “Wij geloven dat vrijheid van uitdrukking een fundamentele recht voor de mensheid is. Ook steunen wij het recht dat mensen zichzelf kunnen uitdrukken zonder bang te zijn voor hun veiligheid en andere gevolgen.”

Telegram staakt ook met de dataverzoeken van Hongkong

Naast WhatsApp en Facebook liet ook Telegram weten dat alle dataverzoeken met betrekking op de gebruikers in Hongkong gestopt zullen worden. Het bedrijf uit Dubai liet hierover het volgende weten: “De verzoeken van de Hongkongse overheid om data te delen zullen niet langer uitgevoerd worden totdat er een internationaal consensus gehaald wordt in relatie tot de politieke veranderingen in het land. Daarnaast laat een woordvoerder van Telegram ook weten dat de onderneming in het verleden ook nog nooit gegevens heeft gedeeld met de autoriteiten in Hongkong. Telegram is in Nederland niet heel erg bekend, maar wereldwijd is het toch zeker een populaire dienst wat je kunt gebruiken met een goedkoop internet abonnement. Hiervoor kun je uiteraard internet vergelijken, op deze manier kun je zo’n voordelig pakket vinden waarmee je Telegram kunt gebruiken. Het bedrijf liet eerder in april van dit jaar weten dat het ondertussen 400 miljoen gebruikers heeft. Hiermee is het gebruik verdubbeld in de afgelopen twee jaar, want in maart 2018 maakte Telegram bekend dat het 200 miljoen gebruikers telde.  

Ruzie tussen de Verenigde Staten en China

De reacties van Facebook, WhatsApp en Telegram hebben geleid tot spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Dit geldt natuurlijk met name voor de technologische giganten in de VS die nu mogelijk op ramkoers liggen met Beijing. Dit komt doordat China de nationale veiligheidswetgeving versnelde. Dit bestaat onder meer uit een bepaling waardoor lokale autoriteiten verplicht worden gesteld om maatregelen te nemen om toezicht te houden op het internetgebruik van Hongkong. Daarnaast moet dit ook gereguleerd worden. Dit wordt dus ook al gedaan sinds de nieuwe wet op maandag 1 juli is ingegaan. Hierdoor kan de autoriteiten het platform vragen om de gebruiker te verwijderen of te beperken. Dit kan gedaan worden als de politie vermoedt dat een bericht op het internet de nationale veiligheid in gevaar zou kunnen brengen. Als mensen dergelijke berichten publiceren en zich dus niet aan de nieuwe wet houden, dan kan dit volgens de regels leiden tot een flinke boete en een gevangenisstraf van een jaar.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500