Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Beltigers kunnen twee kilometer kuieren

Geplaatst op: 31 juli 2020

Foto Jan van Kleef

Weinig mensen die zo mooi wonen als de inwoners van Belt-Schutsloot. Voor genieten van de natuur rond het dorp waren ze tot dusver vooral op de boot aangewezen, maar sinds vrijdagmiddag kunnen ze ook met de wandelwagen door De Wieden. Op initiatief van de stichting Dorpsbelangen en met medewerking van Natuurmonumenten is er nu het twee kilometer lange ‘Beltiger Kuierpad’. 

Vlakbij het voormalige Restaurant de Belt staat vrijdagmiddag een opvallend grote groep mensen. Ze zijn uitgenodigd voor de officiële opening van het pad. Dorpsbewoonster Westerhout mag de naam onthullen die ze zelf bedacht. Ze was een van de inzenders van een naam na een oproep van Dorpsbelangen. Wethouder Jongman mocht ook nog een lintje, haar eerste naar eigen zeggen, doorknippen.

Beltigers vragen al langer om een wandelpad. De vroegste plannen, een pad tussen de Belt tot aan de Barsbeek bij Sint Jansklooster, liepen spaak omdat omwonenden en grondeigenaren bezwaar maakten. “Drie jaar geleden pakten we het plan weer op. We presenteerden ons idee bij Natuurmonumenten en tot onze verrassing werd dat opvallend positief ontvangen”, vertelt dorpsvoorzitter Gert Stam.

Een ‘aantal haken en ogen’ werd opgelost en de aanleg van het pad kon gaan beginnen, dacht Stam. “Toen belde Arco Lassche van Natuurmonumenten of we ook aan de particuliere grondbezitter hadden gedacht. Wij dachten dat alle grond van Natuurmonumenten was, maar Albert de Jonge heeft ook een stuk. Opnieuw trokken we de stoute schoenen aan en gelukkig bleek Albert positie”, lacht Stam, die daarna nog vrijwilligers voor de aanleg moest zien te vinden ‘in de vijver waarin het hele dorp vist’.

Uiteindelijk kunnen Beltigers en andere liefhebbers nu aan de wandel door, het moet gezegd, een fenomenaal stuk natuur. Onderweg moeten ze dan nog wel even een pontje over een sloot trekken. Bovendien is het pad alleen toegankelijk tussen 1 augustus en 1 maart. “Dat heeft vooral met het broedseizoen te maken. Bovendien zitten hier soorten die laat broeden, zoals de watersnip, en er komen veel reeën voor”, vertelt boswachter Rosalie Martens.

Jacob van de Belt is bereid gevonden om het pad regelmatig te maaien, zodat het goed toegankelijk blijft voor wandelaars. “Zet er gerust in dat dit in innige samenwerking met Natuurmonumenten tot stand is gekomen”, klinkt het adviserend uit het bestuur. “Als we het niet goed vinden, zeggen we het. En als we iets wel goed vinden zoals nu, zeggen we het ook.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500