Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Voorlichter’ Martin Luther King naar d’ Overtoom

Geplaatst op: 14 augustus 2020

Harcourt Klinefelter komt naar d’ Overtoom. De inwoner van Steenwijkerwold was in de jaren zestig voorlichter van dominee Martin Luther King. Over die tijd komt hij vertellen in Genemuiden.

In de onrustige jaren zestig van de vorige eeuw studeert de jonge ‘Harky’ theologie aan de universiteit van Yale, wanneer hij via de zondagse bijeenkomsten kennis maakt dominee Martin Luther King Jr.  Rosa Parks is onlangs niet opgestaan in het ‘witte’ gedeelte van de bus waarmee ze een ware (geweldloze) revolutie ontketend onder leiding van Martin Luther King en zijn SCLC. Via een stage is Harcourt maar liefst 2 jaar een vast onderdeel van zijn team als persvoorlichter, maar ook privé zoeken ze elkaar regelmatig op.

De technische en creatieve, maar ook empathische en gedreven Harcourt blijkt een zeer waardevolle toevoeging aan het team, mede doordat hij met zijn bandrecorder (erg bijzonder voor die tijd) menig interview en toespraak van Martin Luther King en SCLC vastlegt. Zelfs de beroemde mars vanaf Selma en de begrafenisceremonie van Martin Luther King heeft Harcourt vereeuwigd.

Na de moord op Martin Luther King verhuist Harcourt met zijn Annelies naar Nederland waar ze zich op verschillende manieren sterk blijven maken voor geweldloosheid, bijvoorbeeld tijdens de Balkanoorlog, de Molukse treinkaping en meer recent in vluchtelingenkampen. Onlangs zijn ze koninklijk onderscheiden voor hun levenslange werk in het kader van de vrede en het geweldloos oplossen van conflicten. Harcourt (82 jaar) en Annelies Klinefelter hebben 3 kinderen en wonen tegenwoordig in Steenwijkerwold.

Gastheer in d’ Overtoom is Wim van Dalfsen. Hij is na vele omzwervingen sinds een jaar weer woonachtig in Genemuiden en zal Harcourt de mooiste ervaringen laten delen. Ook zullen er origineel beeldmateriaal en bandfragmenten te zien en horen zijn!  Als extraatje toont d’ Overtoom de met Oscar bekroonde bioscoopfilm gemaakt over de beruchte mars vanaf Selma in de theaterzaal.

Info 
Maandag 7 september: Bioscoopfilm in de theaterzaal
Donderdag 10 september: CultCafé Hartcourt Klinefelter, met gastheer Wim van Dalfsen
Aanvang beide avonden 19.30, start 20.00.
Entree voor beide avonden: €5,00
Vanwege Coronamaatregelen is d’ Overtoom gebonden aan een maximaal aantal bezoekers. Wilt u zeker zijn van een plek, reserveer deze dan via info@overtoom-genemuiden.nl. Uiteraard zijn de RIVM maatregelen
omtrent COVID-19 ook in de Overtoom van kracht.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500