Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 juni 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

ANWB-bordje als zichtbare herinnering stadsbrand

Geplaatst op: 15 september 2020

Foto: Roel Akkerman

De Adviesgroep ANWB-informatieborden Zwartewaterland heeft zich de afgelopen tijd ingezet voor het aanbrengen van ANWB-informatieborden op tal van woningen, gebouwen en locaties in de kernen Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Vandaag werd er zo’n bordje aangebracht in het centrum van Genemuiden.

Het lag in de bedoeling dat de borden in de kern Genemuiden in maart 2020 zouden worden aangebracht. Door het coronavirus moest dit echter uitgesteld worden. Deze week worden de borden in Genemuiden en Kamperzeedijk geplaatst. Hier een foto van de plaatsing aan de gevel van het pand Langestraat 96. Op deze locatie stond destijds een bakkerij van Hendrik Gerrits van Dijk.

In deze bakkerij brak op biddag 11 maart 1868 brand uit, die zich razendsnel uitbreidde en een enorme ramp voor Genemuiden veroorzaakte. Het vuur verwoestte maar liefst 140 gebouwen waarvan 105 huizen. Dit bordje zal voorbijgangers daar vanaf nu aan blijven herinneren.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500