Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
31 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Overheid staat maximaal 30 niet-zingende kerkgangers toe

Geplaatst op: 5 oktober 2020

De overheid biedt geen maatwerk meer voor kerken. (Archieffoto Bethelkerk, Enrico Kolk)

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Staphorst heeft de overheid nieuwe regels opgesteld voor kerken. Vanaf heden mag een kerk slechts 30 mensen ontvangen in een eredienst en mag er niet gezongen worden.

“We gaan nu weer terug naar de afspraken die we in maart hebben gemaakt met de koepelorganisaties”, zegt Grapperhaus tegen de NOS. “Iedereen brengt offers. Kerkelijke organisaties zien dat ook in.” Hij benadrukt wel dat de regels niet afdwingbaar zijn. “We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

4 thoughts on “Overheid staat maximaal 30 niet-zingende kerkgangers toe

 1. Adriaan schreef:

  Wat in Staphorst is kan je geen gebeurtenissen noemen. Die kerk gaat normaal iets van 2500 man in. Of je nou met 600 of 150 man in de kerk zit komt in principe op hetzelfde neer. Dit besluit is genomen op basis van commotie in de pers en op social media.

 2. Brouwer schreef:

  De overheid had zich er beter aan gedaan om niet speciaal voor kerken een uitzondering te maken, maar om beleid te maken op evenementen en daar voorwaarden aan te koppelen. Grote kans dat de huidige protocollen binnen kerken dan voldoende waren geweest om de diensten voort te zitten, maar het had dan ook ruimte gegeven aan andere vormen van samenkomsten, zoals een voetbalwedstrijd of een bruiloft.

 3. van Dijk schreef:

  Om op de eerste zin te reageren met het citaat “als ze niet anders willen”. Het gaat niet om dwars gedrag, de mogelijkheid werd geboden dat het zo mocht mits anderhalve meter en registraties/reserveringen. Altijd is er op die manier gehandeld zonder uitzonderingen.
  Verder lijkt de zin “geen ouders bij kinderen die voetballen dan ook geen ouders met kinderen in kerken” eerder op misgunnen en ergernis dan dat er steekhoudende argumenten gebruikt worden. Daarbij lijkt het dreigement van het sluiten van kerken op de wens van het hebben van totalitair voogd-gedrag zoals we dat vinden bij overheden in landen als China.
  Laten we inzien dat er (voor zo ver bij mij bekend) geen besmettingen zijn voortgekomen uit kerkdiensten. De afstand werd gehandhaafd, banken werden aan het einde van iedere dienst ontsmet.
  Blijkens de argumenten tegen het virus vanuit RIVM en kabinet, is de anderhalve meter het belangrijkste wat er is. Wat kan er dan op tegen zijn als mensen er naar uitzien om zondags de erediensten bij te wonen. Het besluit van Grapperhaus is eerder genomen op basis van de commotie niet op basis van geconstateerde besmettingen. En dat is iets wat ik betreur, er viel over de rug van de kerkganger sensatie te zoeken. Net als in iedere andere discussie die tegenwoordig gaande is. Zwarte piet, etc, een kleine groep begint en stopt niet eerder dan dat ze het voor elkaar hebben. Zonder enige nuance voor mensen die er anders in staan.
  Laat hen die er naar uit zien om op zondag naar de kerk te gaan zonder dat ze er een ander kwaad mee doen gewoon gaan, mits anderhalve meter afstand uiteraard.
  Zo voel ik mee met hen die fan zijn van een sport, dat het mijn inziens mogelijk zou moeten zijn om bij lagere elftallen als ouders aanwezig te zijn. Die aantallen moeten langs de lijn te doen zijn. En voor andere drukkere wedstrijden, online reserveren totdat met anderhalve meter afstand vol is. Buiten is het risico nog minder op besmettingen dan binnen.

 4. Visscher schreef:

  Dit is wel goed en als ze niet anders willen dan maar sluiten • geen ouders bij kinderen die voetballen dan ook geen ouders met kinderen in kerken heel goed besluit , en niet naleven dan sluiten die kerken

Comments are closed.

Van Dijk Containers 500