Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider tapijtcultuur gedigitaliseerd op video

Geplaatst op: 20 oktober 2020

Een korte film over vlechten, matten en weven in het Tapijtmuseum lag al jaren ongebruikt op de plank. Als dikke videoband is hij in deze tijd nauwelijks meer bruikbaar. Maar dankzij Pieter Polman Video-Fotografie is de opdracht ‘creativiteit’ voor de Pabo aan Driestar Hogeschool gedigitaliseerd en weer beschikbaar.

De jaren hebben de kwaliteit geen goed gedaan. Dat is te zien. Gert-Jan Westhoff, betrokken bij het digitalisatieproject: “Nu ik hem zelf na lange tijd weer terug zie, verbaas ik me opnieuw over het snelle handwerk. Neem het matten; de bies vliegt tussen de spandraden op het mattenraam, met de rechter hand naar rechts, maar even flexibiliteit en snel met de linkerhand naar links, wat een vakwerk. De virtuositeit van het snelle vlechten en weven deint dynamisch op het Eerste pianoconcert van Chopin. Zo hebben we deze biestmaerkloze dag in 2020 dan toch een vleugje Genemuider cultuur.”

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500