Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 augustus 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

In 2022 mogelijk 30.000 zonnepanelen langs Nieuwe Weg

Geplaatst op: 20 oktober 2020

Zo moet het veld er ongeveer uit komen te zien.

Mogelijk komen er in 2022 tussen de 25.000 en 30.000 zonnepanelen te staan aan de rand van Genemuiden. Johan Roeland heeft dat doel voor ogen en diende om die reden een vergunningsaanvraag in op het gemeentehuis. Het gemeentebestuur in de vorm van wethouder Harrie Rietman is enthousiast.

Roeland wil zijn weiland aan De Nieuwe Weg voorzien van 10 hectare zonnepanelen. “Drie jaar geleden kwam dat idee naar boven. Veel boeren krijgen bakken post van grote energieboeren die weiland willen overnemen om dit soort zonneparken te realiseren. Maar ik vind dat je dat beter zelf kan doen. Want nu heb ik bijvoorbeeld ook bedrijven en particulieren uit Genemuiden die mee kunnen participeren met dit plan”, vertelt Roeland.

De dierenhouder vindt dat hij op deze manier zijn land goed kan benutten. “Uitbreiden met een boerderij gaat steeds lastiger door die fosfaatrechten en stikstof. Daarom is dit een prima optie. Het idee is om het zonnepark ruim op te zetten zodat onze schapen er ook kunnen grazen”, legt Roeland uit.

Directe buren van Roeland zijn inmiddels bijgepraat. “Reacties verschillen. Sommige mensen zijn groot voorstander, bepaalde buren staan er neutraal in maar enkelen zien het niet zitten. Het is wel goed om erbij te zeggen dat de panelen direct naast die geplande uitbreiding van de VEBE fabriek komen te liggen, dus niet pontificaal in een weiland met groen er omheen”, vertelt Johan. Zelf is hij enthousiast over zonne-energie. Als voorzitter van de manege heeft hij een soortgelijk traject al van dichtbij kunnen meemaken. Het dak van de Zwartewaterruiters ligt namelijk vol met zonnecollectoren.

Voor wethouder Rietman komt het goed uit dat Roeland deze plannen heeft. De gemeente moet op den duur 50 hectare vol zonnepanelen hebben liggen om in de toekomst energie neutraal te worden. De mogelijke 10 hectare van Roeland zou in dat geval ook behoren tot die 50 hectare. “Zeker ben ik blij met die ontwikkeling. Maar het plan moet ook nog langs de provincie. We zijn er nog niet definitief.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500