Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartewaterland schroeft belastingverhoging terug

Geplaatst op: 20 oktober 2020

Zwartewaterlanders betalen volgend jaar niet 5 procent meer lokale belasting, maar 2 procent. Dat blijkt uit de programmabegroting die de gemeenteraad volgende week donderdag behandelt.

Eerder kwam wethouder Slingerland met een verhoging van 5 procent van de lokale belastingen. Die zou nodig zijn om de stijgende kosten van de gemeente op te vangen. De gemeenteraad ging akkoord, maar vroeg wel om nog eens kritisch te kijken naar mogelijkheden om de verhoging deels terug te schroeven.

Het college heeft die gevonden in het zogenoemde rioolrecht. Voor meerpersoonshuishoudens wordt het nieuwe tarief 322 euro in plaats van 353, eenpersoonshuishoudens betalen 266 in plaats van 292 euro. Daardoor stijgen de woonlasten voor woningeigenaren in totaal met 2 procent. Voor huurders is de stijging volgens het college ‘praktisch nihil’.

Toeristen zijn de komende jaren wel meer kwijt aan een overnachting in Zwartewaterland. De toeristenbelasting stijgt van 0,83 euro naar 1 euro per nacht. Daarmee komt het tarief volgens het college beter in verhouding met omringende gemeenten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500