Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Volg thuis workshops 3D printen en lasercutten dankzij bieb

Geplaatst op: 21 oktober 2020

In het kader van de MaakMeeMaand waren er voor volwassenen deze maand uiteenlopende technologische, creatieve en innovatieve activiteiten gepland door heel Overijssel. De aanscherping van de Corona maatregelen vraagt echter om een creatieve oplossing omdat een aantal fysieke workshops worden verplaatst naar een moment later dit jaar. De bibliotheek heeft die oplossing in huis.

De activiteiten voor kinderen kunnen, soms in aangepaste vorm, doorgang vinden. Maar om volwassenen ook kennis te laten maken met de nieuwe technieken en maakprocessen heeft ontwikkelinstelling Tetem, die een belangrijke coördinerende en faciliterende rol speelt in de MaakMeeMaand, een alternatief programma ontwikkeld. Op twee dinsdagavonden kunnen deelnemers, uit alle 25 Overijsselse gemeenten, gratis vanuit huis een online workshop lasercutten of 3D printen volgen.

Lablearning@Home webinars

Op dinsdag 27 oktober vindt de eerste Lablearning@Home webinar plaats, waarbij de techniek van het lasercutten centraal staat. In de online training ‘Lasercut je eigen Art Deco lamp’ maken de deelnemers met behulp van het software programma Inkscape een eigen ontwerp voor deze schaduwlamp. Het ontwerp kan vervolgens digitaal aangeleverd worden waarna het uitgesneden en met de benodigde materialen toegestuurd wordt, zodat deelnemers de lamp zelf in elkaar kunnen zetten.

Een maand later, op dinsdag 17 november kunnen volwassenen, met behulp van het software programma Blender, aan de slag met het maken van een 3D ring. Met de opgedane kennis kunnen ze vervolgens ook zelf een ontwerp maken voor een fotolijstje met magneet of een sleutelhanger met smartphonestand. Ook hier wordt het ontwerp, na digitale aanlevering, geprint door Tetem en per post toegestuurd.

In het kader van de MaakMeeMaand worden beide workshops (inclusief snijden/printen van het ontwerp) kosteloos aangeboden. Beide workshops vinden plaats van 19:00 – 20:00 uur, waarna de helpdesk nog tot 21:30 uur beschikbaar is voor vragen. Aanmelden voor de webinars kan via receptie@tetem.nl. Meer informatie over de webinars vind je op www.bibliotheekzwartewaterland.nl.

KennisLab

Deelnemers die de smaak te pakken hebben en meer willen weten over deze of andere technieken kunnen gebruik maken van de vele maak-faciliteiten gericht op de digitale cultuur en maakcultuur in het KennisLab van Bibliotheek Kop van Overijssel. Het lab is uitgerust met de nieuwste technieken en technologieën zoals 3D (voedsel)printers, lasercutter, Virtual Reality en robotica.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500