Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 augustus 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veldje bijzondere appelbomen weer in ere hersteld

Geplaatst op: 22 oktober 2020

Vijftien jaar geleden plantte voormalig wethouder Lucas Boshove langs de Veerweg een aantal Jacobiappelboompjes. Een deel ervan overleefde het niet, en het bijbehorende naamplaatje had zijn tekst verloren. In het voorjaar zijn de bomen opnieuw geplant en daar werd vandaag bij stilgestaan.

De Jacobiappelboompjes hebben een connectie met het Jabikspaad een pelgrimsroute die loopt van Jacobiparochie in Friesland naar Hasselt. Op verschillende plekken langs deze route kun je deze boompjes vinden.

Het herplanten van deze boompjes gebeurde in het voorjaar door zoon Maarten Lucas. De verwachting was toen nog dat de onthulling in het najaar een feestelijk tintje zou krijgen. Maar omdat ook dit niet mogelijk blijkt, wordt het beperkt tot een zeer klein comité. Kleindochter Poppy mag samen met haar moeder Simone Boshove de officiële handeling verrichten.

Ook Marry Oostijen-Feijen was aanwezig. Zij heeft vanuit haar woning zicht op de boompjes, en zij draagt als liefhebber van de natuur, en lid van de Hoogstambrigade, deze fruitbomen, een warm hart toe.

Marry: ”Het is mooi dat we op deze wijze de aloude pelgrimsroute onder de aandacht brengen. Want zeker in deze tijd hebben wij een stukje bezinning nodig, om ons bewust te worden van onze taak hier op aarde en onze verantwoordelijkheid voor de natuur, voor elkaar. Ik ben blij dat Ria, zijn vrouw, de ideeën van Lucas “tot leven heeft gebracht”, blij dat we binnen Zwartewaterland een club enthousiaste mensen hebben die samen de Hoogstambrigade vormen en voor het welzijn van de vruchtbomen zorgen. En blij dat we een gemeentebestuur hebben dat openstaat voor samenwerking in verscheidenheid dat leidt tot welzijn”.

Burgemeester Bilder had graag aanwezig willen zijn, maar heeft er vanwege de beperkende maatregelen van af moeten zien: “Een appelboom staat van oudsher symbool voor liefde, vertrouwen en dankbaarheid. Ik hoop dat deze bomen deze symboliek eer aan zullen doen. Voor de wandelaars van de pelgrimsroute, voor onze inwoners en in het bijzonder ook voor de nabestaanden van Lucas”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500