Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zorgverzekeringen 2021 vergelijken met het oog op de tandarts

Geplaatst op: 19 november 2020

(Advertentie) Uit onderzoek van Pricewise is gebleken dat ruim één op de drie Nederland een bezoek aan de dokter of tandarts overgeslagen heeft omdat de kosten gevreesd werden of niet opgebracht konden worden. Vooral de mensen in de leeftijdsgroep van 18 tot 35 laten zorg schieten omdat de kosten de hoog zijn. Dit heeft in veel gevallen te maken met het kiezen voor een goedkope basisverzekering met een hoog eigen risico om zo te besparen op de maandelijkse premiekosten. Het gevolg is echter dat ede tandarts bezoeken niet tot de mogelijkheden behoort omdat er geen geld opgebracht kan worden.

Dat is géén goede situatie en het is zeker iets dat je mee kunt nemen bij het vergelijken van de zorgverzekeringen. Het is namelijk weer zo ver; het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat we weer over mogen stappen.

De kosten van de tandarts en de zorgverzekering

De kosten voor de tandarts voor meerderjarigen zit niet in het basispakket. Al zijn daar weer bepaalde uitzonderingen bij. Ernstige verstoringen in de mond (afwijkingen en ontwikkelingsstoornissen), chirurgische tandheelkunde, uitneembare kunstgebitten en röntgenonderzoeken zitten namelijk wél in het basispakket. Periodieke controles en ingrepen die niet binnen de voorgenoemde behandelingen vallen, zijn compleet uitgesloten uit het basispakket. Voor minderjarigen is nagenoeg alles gedekt binnen het basispakket.

Wil jij in 2021 een tandartsbezoek niet overslaan omdat de kosten te hoog zijn voor een bepaalde behandeling of een standaardcontrole? Dan is het goed om daar nu al rekening mee te houden. Zorgverzekeraars bieden namelijk uiteenlopende dekkingen aan binnen de aanvullende verzekeringen. De kosten en dekkingen lopen sterk uiteen; het is goed om hier eens rustig voor te gaan zitten en de mogelijkheden te vergelijken. In de meeste gevallen is de premie binnen korte tijd terugverdiend wanneer er minstens één controle en één tandartskundige ingreep nodig is.

Goedkoop verzekeren is niet altijd zo verstandig

De goedkoopste basisverzekering met het hoogste eigen risico, indien mogelijk met een collectiefkorting van maximaal 5% (aangepast voor 2021, dit was 10%), dat resulteert zonder enige twijfel in de laagste maandelijkse premie. Het is echter wél zo dat dit de zorg duur maakt. Heb je een behandeling nodig van tandartsen of een van de andere specialisten en valt dit niet binnen de basisverzekering? Dan betekent dit dat je zelf de portemonnee mag trekken. Kun je de kosten niet opbrengen, dan kun je geen gebruikmaken van de behandeling die jij nodig hebt.

Leg daarom de zorgverzekeraars nu alvast naast elkaar. De premies en pakketten zijn grotendeels bekend, waardoor je meer dan een maand de tijd hebt om de opties te vergelijken en te kiezen wat bij jou past. Op die manier hoef je in 2021 geen bezoek aan de dokter, tandarts of specialist over te slaan omdat je een verkeerde zorgverzekering gekozen hebt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500