Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verhalenverteller Borrias boeit leerlingen in Zwartewaterland

Geplaatst op: 23 november 2020

Eric Borrias op de Maarten Lutherschool

Verhalenverteller Eric Borrias bezocht de afgelopen weken 13 basisscholen in de gemeente Zwartewaterland. Hij vertelde de leerlingen het waargebeurde verhaal van de joodse kinderen George en Ursula Levi, die tijdens de Tweede Wereldoorlog op kindertransport werden gezet.

De voorstelling ‘Mijn pop huilt ’s nachts’, werd door Eric Borrias opgevoerd voor de leerlingen van groep 5 en 6. Het handelt over de kindertransporten vanuit kamp Vught, waarbij in 1943 nagenoeg alle joodse kinderen werden gedeporteerd. Maar enkele kinderen ontkwamen aan dat lot, waaronder George en Ursula Levi. Beide kinderen waren eerder door hun ouders vanuit Duitsland naar Nederland gestuurd, met niet meer dan een koffertje en hun speelpop Ursula. Met slechts een koffertje, een pop en zijn vertelkunst wist Eric Borrias de leerlingen te boeien. Het resulteerde in een indrukwekkende voorstelling over de dilemma’s van kinderen in oorlogstijd met als centrale thema’s doorzettingsvermogen, afscheid nemen en opnieuw beginnen. 

Eric Borrias behoort met meer dan 30 jaar ervaring tot één van de populairste vertellers van Nederland. In 2016 werd hij door een vakjury unaniem gekozen tot Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen. Hij speelde voor jong en oud diverse voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Zijn vertelling maakte deel uit van het programma cultuureducatie, dat jaarlijks wordt aangeboden op de basisscholen in Zwartewaterland. Dit jaar was er binnen het programma speciale aandacht voor het thema ’75 Jaar Vrijheid’.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500