Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Midwinterhoornblazers laten zich binnenkort horen in regio

Geplaatst op: 30 november 2020

Dit weekend klonken langs de Arembergergracht tussen Zwartsluis en Belt Schutsloot de warme klanken van Midwinterhoornblazers. Binnenkort zijn ze weer te vinden in de omgeving. Op zaterdag 12 december gaat de Midwinterhoorn Bloasgroep “Kop van Overiessel” bij de watertoren van Sint Jansklooster op hun midwinterhoorn blazen. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid. De mooie klanken zijn vanaf 16.00 uur te horen.

De blazers van de “Bloasgroep” blazen vanuit de toren en vanuit het bos bij de toren. Men speelt om de beurt en naar elkaar. Belangstellenden kunnen rondom de toren meegenieten van de mooie klanken. MidwinterhoornBloasgroep “Kop van Overiessel” hoopt belangstellenden met de klanken mee te nemen in deze mystieke sfeer.

De midwinterhoorn werd in de oudheid gebruikt voor het verjagen van de boze geesten, maar door de kerk is dit gebruik omgebogen om de komst van Jezus` geboorte aan te kondigen. Vandaar dat we de midwinterhoorn gebruiken vanaf de eerste dag van advent tot aan Driekoningen in januari.

Ook is van oudsher de midwinterhoorn gebruikt als communicatiemiddel tussen de boeren omdat de erven ver van elkaar af lagen, maar ook om te waarschuwen voor onraad in de oorlogen en tijdens het smokkelen in de grensstreek.

De organisatie vult aan: “Breng voorafgaand aan het midwinterhoornblazen bijvoorbeeld een bezoek aan het bewaard gebleven landschap van De Wieden. Proef de authentieke sfeer van de historische vervenershuisjes slenterend over het Beulakerpad. Neem een kijkje in de tijd van de turfstekers in de veentent en de veenschuur. In de winter zijn de rietsnijders vaak aan het werk. Het oude ambacht van rietsnijden helpt het unieke landschap te bewaren. Het startpunt voor een bezoek aan het gebied en aan de toren is Bezoekerscentrum De Wieden. Bij het bezoekerscentrum loop je zo het Beulakerpad op. Vanaf de parkeerplaats wandel je ook in een kwartier naar de toren.”

De toren zelf is tijdelijk niet toegankelijk voor publiek in verband met de coronamaatregelen. Wanneer bezoek weer mogelijk is, kan via de agenda op de website van bezoekerscentrum De Wieden worden gereserveerd. De torenwachters ontvangen u graag. Juist in de winter kan het uitzicht prachtig zijn. Als de rietsnijders aan het werk zijn is dat vanaf grote hoogte een bijzonder gezicht.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500