Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Erfgoedvereniging wil geen windmolens en zonnepanelen

Geplaatst op: 2 december 2020

Erfgoedvereniging Heemschut vindt dat er in Zwartewaterland geen plaats is voor vijf windmolens en dertig hectare aan zonnepanelen. Dat schrijft voorzitter Tiem van Dalfsen van de Overijsselse afdeling in een brief aan de gemeenteraad. De Genemuidenaar heeft meer kritische noten over de zogenoemde Omgevingsvisie van de gemeente Zwartewaterland.

Van Dalfsen wijst onder meer op een advies van het ‘college van Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving’. Die stellen dat windmolens en zonneparken bij snelwegen en hoogspanningsmasten moeten komen. Volgens Van Dalfsen heeft de gemeente Zwolle de Mastenbroekerpolder ook uitgesloten als locatie voor energieopwekkers. Zwartewaterland kiest daar mogelijk wel voor.

Heemschut vindt het ook onbegrijpelijk dat er een plan ligt voor woningbouw in de zogenoemde Driehoek, vlak buiten Hasselt richting Cellemuiden. Van Dalfsen wijst in zijn brief op het waardevolle Nationaal Landschap van de Mastenbroekerpolder. “Dan zou het toch vanzelfsprekend moeten zijn dat je zo’n project niet toelaat?’, zegt de voorzitter, die bepleit dat woningbouw alleen in de bestaande kernen of eventueel de randen daarvan plaatsvindt.

Heemschut mist in de Omgevingsvisie sowieso de aandacht voor ‘cultuurlandschappen’. “Ten aanzien van de Mastenbroekerpolder is de ontwikkelingsvisie vrijwel inhoudsloos”, concludeert Van Dalfsen bijvoorbeeld.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500