Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider huisbezoekproject is nu landelijk voorbeeld

Geplaatst op: 3 december 2020

Het Huisbezoekproject in Genemuiden wordt waarschijnlijk uitgerold naar andere Nederlandse gemeenten. Het Ministerie van VWS heeft het initiatief van de gemeente Zwartewaterland namelijk opgenomen in de handreiking voor huisbezoeken aan 75-plussers. ‘Dit is natuurlijk leuk nieuws en een bevestiging dat we goede bezig zijn’, zegt een trotse wethouder Gerrit Knol.

In 2019 begon de gemeente Zwartewaterland met een pilot. Daarbij legden wijkverpleegkundigen van IJsselheem bij veertig 80-plussers in Genemuiden een huisbezoek af. Bijzonder hieraan was dat zij niet alleen aandacht hadden voor eenzaamheid en welbevinden, maar ook voor medische klachten. ‘Zo kregen we een completer beeld en konden we deze mensen beter helpen, zegt wethouder Knol. ‘Want welzijn en lichamelijke klachten hangen vaak samen.’

Handig hulpmiddel

Eerder deze maand bleek uit een evaluatie al dat de ouderen de pilot zelf ook positief hebben ervaren. Daarop besloot het gemeentebestuur het huisbezoekproject verder uit rollen. Bijvoorbeeld naar andere kernen in de gemeente. IJsselheem wil weer meedoen en ook Thuiszorg Icare, de andere aanbieder van wijkverpleging, wil graag bij de uitvoering worden betrokken.

Het ministerie schaart het project in de lijst voor handige hulpmiddelen, waaruit de andere gemeenten kunnen putten. Maar de handreiking is ook bedoeld voor GGD’s en zorginstellingen. Uit onderzoek van het ministerie blijkt echter dat vooral gemeenten behoefte hebben aan een zo praktisch mogelijke handreiking voor huisbezoeken.

Prettige en gezonde oude dag

‘Fijn dat wij andere gemeenten zo kunnen helpen, maar dat is niet het doel’, aldus Knol. ‘Het gaat ons erom dat onze ouderen een prettige en gezonde oude dag hebben. Dit project stimuleert dat, zo vindt nu ook het ministerie.’

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500