Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider korfballers speelden in het zwart en wit

Geplaatst op: 2 januari 2021

Foto ter illustratie. Tekst: Erik Driessen

Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar ooit gooiden Genemuider dames en heren ballen door korven. In de jaren dertig ontstond binnen de Eerste Genemuider Sport Vereniging (EGSV) een korfbaltak. Die speelde in datzelfde decennium een aantal seizoenen competitie, zo blijkt uit oude uitgaves van de bladen Korfbal Revue en het Nederlandse Korfbalblad.

De sport waarin Nederland al decennialang uitblinkt waaide in het begin van de vorige eeuw over vanuit Scandinavië naar ons land. Snel groeide de populariteit, waardoor de sport een concurrentie voor voetbal werd. Veel mensen vonden het gemengde karakter met jongens en meisjes in het team aantrekkelijk. Bovendien probeerde de overheid de jeugd in die tijd in beweging te krijgen, waardoor er veel kansen voor de nieuwe sport waren.

Na een algemene bond ontstond ook een christelijke bond. De Genemuider korfballers sloten zich aan bij de algemene bond. Waar veel verenigingen destijds aan een levensbeschouwingen konden worden ophangen, noemden de Genemuidenaren zich ‘neutraal’. Ze meldden zich in september 1934 aan voor de competitie, kort nadat twee Kamper ploegen een zogenoemde ‘propagandawedstrijd’ in Genemuiden speelden. Ze lieten Genemuiden kennismaken met de sport en blijkbaar met succes.

De korfballers begonnen met een wit shirt en zwarte broek of rok. Niet veel later kwam er een zwarte band op het witte shirt en kort daarop volgde een zwarte halsband. De wedstrijden speelde Genemuiden aanvankelijk achter het Veerhuis op de Greente. Omkleden gebeurde bij Cafe Brouwers. Later speelden de korfballers aan de ‘Vastkant Buitenhaven’. Voorzitter en terreincommissaris was hoofdonderwijzer Van Loohuizen van de Kaaischool en B.J. Van der Steeg was secretaris.

Tegenstanders kwamen vooral uit Kampen en Zwolle. Ook ‘De Hekkensluiters’ uit Vollenhove zaten in de competitie en die naam getuigde van enige zelfkennis. De Vollenhovers boekten weinig winstpunten. Genemuiden wist wel van de ploeg uit Vollenhove te winnen, maar kwam verder ook niet vaak tot succes. Ook niet tijdens een ‘nederlagentoernooi’ op eigen bodem in de zomer van 1935. Alleen De Hekkensluiters wonnen niet, voor de rest kreeg Genemuiden waar het getuige de naam van het toernooi om vroeg. In datzelfde jaar krijgt het team de complimenten voor de uitstekende organisatie van de derde Miss Blanche Beker, waarbij teams uit de regio naar Genemuiden afreizen.

In het voorjaar van 1935 is Genemuiden nog bij een relletje betrokken. Uit onvrede over het arbitraire optreden in een duel tegen Excelsior Kampen besluiten de Genemuidenaren het veld te verlaten. “Op deze manier heeft korfbal niets meer met sport te maken. Aan deze praktijken wensen wij niet mee te werken”, schrijft het bestuur van Genemuiden zelfs in de krant. De Overijsselse korfbalbond neemt deze ‘staking’ hoog op, maar na een goed gesprek is de kou uiteindelijk uit de lucht.
In 1936 proberen de Genemuidenaren buurgemeente Zwartsluis ook aan het korfballen te krijgen. Ze spelen een geslaagde ‘propagandawedstrijd’ in Zwartsluis, waar de gymnastiekvereniging een korfbaltak van de grond probeert te krijgen.

Daarna valt er weinig meer te vinden over de korfbalgeschiedenis van Genemuiden. Uit een krant uit 1941 blijkt dat de vereniging dan nog wel bestaat, maar zonder accommodatie zit. Wedstrijden in het district Zwolle blijken ook lastig te organiseren, omdat sommige clubs alleen op zaterdag en anderen op zondag willen spelen.

Kunt u meer vertellen over korfbal in Genemuiden na de Tweede Wereldoorlog? Mail onze redacteur Erik Driessen: info@detekskenner.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500