Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Slingerland door stof over kwestie uitrit Breman

Geplaatst op: 21 januari 2021

Wethouder Slingerland gaat bij de provincie het ‘geen bezwaar’ van Zwartewaterland tegen de nieuwe uitrit van Breman aan de Zwartewaterweg van tafel halen. Die opdracht krijgt hij althans van de gemeenteraad mee. Dat is de uitkomst van een raadsvergadering waarin Slingerland onder vuur kwam te liggen. Hij moet haast maken, want maandag is er een hoorzitting bij de provincie die daarna vermoedelijk een besluit gaat nemen.

Slingerland schreef maandag een excuusbrief aan de gemeenteraad. Daarin meldde hij dat hij de lokale politiek eerder niet goed had geïnformeerd over de kwestie. PvdA en VVD vroegen in september opheldering over de uitrit, waarna Slingerland meldde dat dit een zaak van de provincie was. Achteraf blijkt dat een ambtenaar berichtte dat Zwartewaterland ‘geen bezwaar’ had en dat Slingerland daarvan al een tijdje op de hoogte is. De provincie vroeg bovendien om advies, terwijl de wethouder de raad juist berichtte dat de gemeente geen rol had in deze zaak.

De wethouder ging daarvoor donderdag door het stof en schetste tegelijkertijd een chaotisch beeld van de ambtelijke organisatie. Zonder medeweten van Slingerland schreef een ambtenaar de provincie dat Zwartewaterland ‘geen bezwaar’ had. “Toen ik dat hoorde, ben ik heel boos geworden. Deze locatie ligt al jarenlang onder een vergrootglas. Hoe is het dan mogelijk dat dit niet wordt afgestemd met mij?”, vroeg Slingerland zich retorisch af.

Hij nam na het vertrek van wethouder Coster de verkeersportefeuille aan en trof een afdeling aan die niet goed functioneert. “Er was geen structuur, beslissingen werden ad hoc genomen en er was weinig overleg. Kwalitatief en kwantitatief liepen we tegen de grenzen aan. Ik mis bovendien de sensitiviteit voor wat er speelt. Daarover lopen voldoende stevige gesprekken”, aldus de wethouder.

Ook bij de verschillende partijen zijn er zorgen over de cultuur. “We zijn al jaren bezig om de situatie op deze plek te verbeteren en tot mijn verbazing wordt die alleen maar slechter. Hoe is het mogelijk dat een ambtelijk advies wordt gegeven dat geen weet heeft van de situatie en de zorgen van gemeenteraad en bewoners”, zegt Tamme Spoelstra van de ChristenUnie bijvoorbeeld. “Verbijsterd is misschien een groot woord, maar het moest toch overduidelijk zijn dat wij dit geen goed idee vinden”, vindt ook Astrid Dijkstra van de PvdA, die oppert dat ‘maatregelen’ nodig zijn op de verkeersafdeling van de gemeente.

Vooral de oppositiepartijen leggen de schuld ook bij Slingerland neer. “Het is een doodzonde dat u de gemeenteraad niet goed informeert. Misschien moet u wat harder optreden. Dit moet geen tweede keer gebeuren”, vindt VVD’er Smits bijvoorbeeld. “Dan gaat het geloof in de geloofwaardigheid verdwijnen”, voegde Roel Withaar van GemeenteBelangen ook toe. “Foei, doe het niet weer”, noemt Margreet Bosma van het CDA dat.

“Waarom moeten wij de shit van de wethouder opruimen?”, was Bastiaan Tamminga van BGZ het hardst. Hij doelde daarmee op de motie die de gemeenteraad opnam. Slingerland neemt die mee naar de provincie in een poging om duidelijk te maken dat Zwartewaterland dus juist tegen de extra inrit van Breman is. Op voorstel van BGZ bespreekt de gemeenteraad binnenkort ook hoe de gemeente de bestuursstructuur kan verbeteren.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500