Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Betap van schrik bekomen na hectisch etmaal

Geplaatst op: 9 februari 2021

Maandagavond werden tienduizenden kilo's sneeuw van het dak gehaald.

Tapijtfabrikant Betap is weer een beetje van de schrik bekomen. Nadat maandagochtend duidelijk werd dat het dak doorboog vanwege duizenden kilo’s sneeuw, werd man en macht ingezet om het dak sneeuwvrij te maken. “De sneeuw vind ik prachtig, maar dit is wel een minder fijne keerzijde”, vertelt Dick Beens, woordvoerder namens Betap. 

Gisteren ontdekte een monteur die op bezoek was dat ons dak bewoog. “Op een gedeelte waarbij ons dak van een lager naar een hoger gedeelte gaat, ontstond een sneeuwduin van 60 meter breed, 5 meter diep en 180 centimeter hoog. We hebben direct het bedrijf ontruimd, want veiligheid gaat op zo’n moment boven alles”, vertelt Beens.

Maandagmiddag werd het nodige werk direct in gang gezet om de tienduizenden kilo’s sneeuw van het dak te halen. “We hebben direct het bluswater uit de sprinklerinstallatie in het plafond leeg laten lopen en de loods van binnen gestut. We hebben contact opgenomen met de bedenkers van de constructie, maar die zeiden dat het pak sneeuw geen problemen moest opleveren voor het dak. Toch zit het je niet lekker. We waren niet bekend met dit soort situaties en voor je gevoel wil je geen risico’s nemen”, vertelt Beens.

Dinsdagochtend tegen 01.15 uur was de zwaarste lading sneeuw van het dak gehaald. “Voor de hele operatie gebruikten we kranen, die konden per keer 400 kilo sneeuw naar beneden halen. En Kooiker Zuigtechniek uit Staphorst kwam met een enorme zuigmachine om die grote hoeveelheden sneeuw op te ruimen. Al met al heeft de tapijtproductie 24 uur stilgelegen. De constructie is er ook aardig goed vanaf gekomen, al zullen we wat kleine reparaties aan het dakleer moeten laten uitvoeren”, blikt Dick Beens terug.

Om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen, wil de tapijtgigant een soort verwarming op het dak aanleggen. “Over een paar weken komen er verwarmde buizen op het dak te liggen, zodat sneeuw in de toekomst direct smelt.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500