Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 maart 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verdachte D.S. uit Sint Jansklooster blijft vastzitten voor poging tot doodslag

Geplaatst op: 18 februari 2021

De 21-jarige D.S. uit Sint-Jansklooster blijft nog zeker tot 4 mei vastzitten. Dat bleek donderdagochtend tijdens een zitting in de Zwolse rechtbank. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag, eind vorig jaar in Steenwijk.

S. wordt er van verdacht dat hij op 14 november in Steenwijk iemand opzettelijk van het leven wilde beroven. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij een man in de richting van zijn arm, hoofd en bovenlichaam hebben gestoken met een mes nadat de heren in conflict raakten. De zaak zou donderdagochtend inhoudelijk behandeld worden, maar dat is niet gebeurd. In de penitentiaire inrichting waar S. momenteel verblijft is een uitbraak van het coronavirus. Daarom zit de klachtenvrije inwoner van Sint-Jansklooster in quarantaine en kon hij niet worden overgebracht naar de rechtbank. De verdachte wilde wel aanwezig zijn, dus wordt de zaak op 4 mei inhoudelijk behandeld.

De advocaat van S. diende een verzoek in bij de rechter om de periode tot de inhoudelijke behandeling in vrijheid af te wachten. Volgens de advocaat kon niet worden vastgesteld dat S. heeft geslagen of gestoken. “Het kan zo zijn dat mijn cliënt tegen het slachtoffer is aangebotst en hij vervolgens gevallen is. Verder zijn er weinig getuigen buiten het slachtoffer om. Kortom: het was geen opzettelijke poging tot doodslag.”

De onderbouwing werd door de officier van justitie van tafel geveegd. Hij bleef er bij dat S. tot de inhoudelijke behandeling in het huis van bewaring moet blijven. “Op basis van de letselrapportage en het negatieve advies dat de reclassering eerder gaf, verzet ik mij tegen schorsing.”

De verdachte kwam zelf ook via een videoverbinding aan het woord over mogelijke vrijlating tot de eerstkomende zitting. Tijdens zijn spreekbeurt wilde hij de rechter overtuigen van zijn goedwillendheid. “Ik ben een harde werker en een jongen die zijn leven goed op de rit had”, zei S. De rechter had daar vermoedelijk bedenkingen bij: “Maar er zijn het afgelopen jaar 36 meldingen over je binnengekomen bij de politie?.”

“Ik ben slechts één keer veroordeeld voor een mishandeling? Voor de rest ben ik nooit opgepakt?”, aldus D.S. Ook had hij zijn bedenkingen over de bewoners van Sint-Jansklooster: “Ik woon in een dorp met een hele hechte samenleving. Ze letten allemaal op mij. Er komen meldingen binnen dat ik drugs deal omdat ik een dikke auto heb. Maar die kan ik betalen omdat ik 40 tot 60 uur per week werkte. Ook belden mensen uit Sint-Jansklooster mijn baas om te zeggen dat ik een dikke crimineel uit de onderwereld ben. Mijn werkgever heeft me daar al vier keer over gesproken. Maar mijn werk deed ik goed, van klanten kregen we nooit klachten. Mensen uit het dorp hebben vooroordelen en daarom komen er zoveel meldingen binnen. Ik ben het afgelopen jaar ook wel 50 keer met de auto aan de kant gezet en ook ons huis is doorzocht. Maar een wapen of drugs is nooit gevonden. Mensen uit Klooster wilden mij gewoon het dorp uitjagen en maken de problemen groter dan ze zijn”, aldus D.S.

Toch was de meervoudige kamer niet overtuigd van de woorden die advocaat en verdachte noemden. Tot de inhoudelijke behandeling op 4 mei blijft de 21-jarige in het gevang. Tijdens die volgende zitting zal de officier van justitie vermoedelijk een strafeis op tafel leggen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van Dijk Containers 500