Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Duurzame plannen uit de regio onderweg naar Den Haag

Geplaatst op: 6 maart 2021

Het is verkiezingstijd, reden genoeg voor fracties om mooie initiatieven te bedenken waarmee ze in de picture komen te staan. Ook de lokale afdeling van de ChristenUnie zat vandaag niet stil. Wethouder Gerrit Knol en Klaes Maarten van der Stege van de CU Zwartewaterland, hebben zaterdag meegefietst in een estafette naar Den Haag. Met de actie willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.

De ChristenUnie vindt het naar eigen zeggen belangrijk om een stem te geven aan de verschillende regio’s in Nederland. Daarom werden de afgelopen week verschillende lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Den Haag gebracht. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd er een lokaal initiatief toegevoegd.

Gerrit Knol en Klaes Maarten van der Stege stapten afgelopen zaterdag zelf op de fiets om hun lokale oplossing naar Den Haag te brengen. “Wij kiezen voor een aarde die we netjes door willen geven aan volgende generaties. Ook in Zwartewaterland hebben we tál van mooie voorbeelden die daaraan bijdragen, zoals: de gasvrije woonwijk ‘de Barsbeek’ in Zwartsluis, de gemeentelijke ‘omgekeerde toets’ waarbij inwoners met zorgen zo goed mogelijk worden geholpen volgens de bedoeling van de wetten en zonder de hindernissen van de systemen, de sterke focus op leefomgeving met voldoende groen en biodiversiteit én het burgerinitiatief in natuurgebied d’Olde Maten, waar ‘s werelds langste pindaketting werd opgehangen om vogels te ondersteunen in de wintertijd. Deze oplossingen hebben wij zaterdag doorgegeven, als inspiratie voor heel Nederland.”

Laat in de middag kwamen alle routes samen in Amersfoort. Daar werden alle lokale oplossingen in ontvangst genomen door Carla Dik en Pieter Grinwis, die alle initiatieven meenamen naar Den Haag. “Ons ideaal is om de aarde zó te beheren, dat we rekening houden met anderen. We mogen genieten van de aarde en moeten hem netjes doorgeven aan volgende generaties. Al deze lokale oplossingen geven ons het vertrouwen dat dat ook echt lukt.”

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500