Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Woningbouw op het Binnenveld weer in beeld

Geplaatst op: 11 maart 2021

De gemeente Zwartewaterland kijkt nadrukkelijk naar woningbouw op het Binnenveld. Die locatie aan de zuidkant van Genemuiden wordt al jarenlang genoemd als mogelijke uitbreiding, maar leek de laatste tijd in de onderste la van de bestuurlijke bureaus beland. Met de grote woningnood is de locatie blijkbaar toch weer actueel.

PvdA’er Klaas Eenkhoorn opperde donderdagavond in de gemeenteraad om de ontwikkeling van het Binnenveld te betrekken bij de verdere plannen voor Tag-West. De complete gemeenteraad nam een motie aan die het college oproept om daar het tempo met de woningbouw op te schroeven. Ook het college wil daarover graag in gesprek met de ontwikkelaar.

Wethouder Knol meldde vervolgens dat het Binnenveld ‘een ontwikkeling is waarmee we zeker bezig zijn’. Hij wijst er wel op dat de plannen ‘juridisch gecompliceerd’ liggen. Volgens Knol zou de locatie een prima plek zijn voor bepaalde woonvormen.

De gemeenteraad besprak donderdag het zogenoemde woningbehoefteplan. Daaruit blijkt dat de gemeente tot 2030 zeker 750 woningen moet bouwen: zeshonderd koop- en 150 huurwoningen. Vooral in Genemuiden en Zwartsluis is de nood hoog. “We hebben echt grote problemen en voordat je nieuwe plannen opstart, zijn we vijf tot zes jaar verder. Het tempo moet omhoog en we missen wat dat betreft de urgentie bij het college”, stelde CDA’er Rudy van Zandwijk. Die vindt dat er gezien de woningnood geen plek is voor ‘heilige huisjes’.

Volgens wethouder Gerrit Knol is de gemeente druk bezig met plannen. Binnenkort volgt bijvoorbeeld een besloten informatiebijeenkomst over meerdere inbreidingsplannen. Ook lopen er nog voldoende plannen. “De komende twee jaar bouwen we zeker 233 woningen. Daarbij zijn de 45 woningen voor De Meente nog niet eens inbegrepen. Ook daarna is er plek voor 240 woningen op Tag West en 193 in Hasselt Om de Weede. En daarnaast zijn er nog andere ontwikkelingen”, aldus Knol. Hij wijst er op dat het snel is gegaan met de woningmarkt. “Een paar jaar geleden kon je een woning nog niet kwijt, nu hakken ze er bij wijze van spreken een hand voor af.”

De PvdA opperde ook nog de mogelijkheid van ‘tiny houses op het land of water’. John Smits van de VVD ziet wel wat in ‘huisnummervermeerdering’, waarbij eigenaren van grote woningen ruimte beschikbaar maken voor inwoning. Volgens Knol lopen er ook wat dat betreft initiatieven in Zwartewaterland.

De wethouder spreekt met Wetland Wonen ook over de huursector. Volgens hem zijn er steeds meer mensen van buiten Zwartewaterland die in de gemeente een woning huren. Van Zandwijk weet dat in Zwartsluis honderd reacties binnenkomen als een huurhuis vrijkomt. Knol erkent dat. “De wachttijd in Genemuiden is acht maanden, en in Zwartsluis nog iets hoger. Al zijn dat ook wel weer cijfers waarop ze elders in Nederland jaloers zijn.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500