Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe gaat het verkeersexamen er dit jaar aan toe?

Geplaatst op: 22 maart 2021

Maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 maart start het landelijk verkeersexamen 2021. Zwartewaterland is ingedeeld bij het noorden. De kinderen van groep 7 op de basisscholen in Genemuiden en Kamperzeedijk doen maandag het theoretisch verkeersexamen 2021.

In verband met de coronamaatregelen gaat evenals vorig jaar  het praktisch verkeersexamen dit jaar ook niet door. Ter vervanging van het examen heeft Veilig Verkeer Nederland een praktijktoets voor thuis gemaakt. Dit geeft de huidige groep 8 leerlingen toch de kans om hun praktische vaardigheden in het verkeer te laten zien en te slagen voor het praktische deel van het VVN Verkeersexamen. Voor de praktijktoets fietst een ouder, opa of oma met de leerling de nieuwe route naar de middelbare school. Het is volgens VVN belangrijk om deze route ook alvast te oefenen. In de eerste weken van de brugklas gebeuren er relatief veel ongelukken.

Wat is de bedoeling?

De praktijktoets bestaat uit drie opdrachten die een leerling samen met een ouder,  grootouder of een andere volwassene uitvoert. De volwassene is de beoordelaar.

VVN vertelt: “Doe samen de routetest. Hoe veilig is de route naar de middelbare school? De leerling controleert zijn of haar fiets met de fietscheck-app van Veilig Verkeer Nederland. Bekijk van tevoren samen de beoordelingspunten en instructie van de praktijktoets. Fiets vervolgens achter de leerling aan om te zien of hij/zij de vaardigheden in het verkeer goed uitvoert. De route is bij voorkeur de nieuwe route naar de middelbare school. Vul na afloop de score in op het toetsblad of routekaart en bespreek wat goed ging en wat beter kan gevolgd door een handtekening van de beoordelaar. Let op de bocht naar links! De school of verkeersouder van de school heeft de volledige praktijktoets in bezit.”

Een alternatief is dat de kinderen van groep 7 en 8 de examenroute door Genemuiden fietsen samen met een ouder, opa, oma of andere volwassene. De volwassene is de beoordelaar. De witte pijlen op het wegdek wijzen de examenroute. Het startpunt van de route is bij de ingang van verenigingsgebouw d’Overtoom. Hier is ook weer het eindpunt.

Beide fietsroutes kunnen gefietst worden op dagen en tijden die ouders en leerlingen het best uitkomen vanaf half april tot 1 juni.

De leerling neemt na afloop de toets of routekaart met handtekening mee terug en levert die in bij de verkeersouder van de school. Als de toets of examenrit goed gegaan is kan het verkeersdiploma en een kleine attentie in ontvangst worden genomen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500