Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 juni 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hoe herken je een betrouwbare slotenmaker?

Geplaatst op: 25 maart 2021

(Adv.) Hoe herken je een betrouwbare slotenmaker en voorkom je oplichting zoals de Autoriteit Consument & Markt daarvoor waarschuwt? Rekeningen om weer binnen te komen lopen soms op tot duizenden euro’s, terwijl het voor consumenten vooraf helemaal niet duidelijk is dat het dit zou kunnen kosten.

Eenmaal buitengesloten is de nood hoog. De deur moet zo snel mogelijk open, het liefst door zo min mogelijk vragen te stellen. Dat kan duur uitpakken, als er een onbetrouwbare slotenmaker aan de slag gaat. Deze ‘specialisten’ maken misbruik van de situatie en berekenen honderden tot duizenden euro’s voor diensten die nog geen tiende daarvan hoeven te kosten.

Twee belangrijke tips

De meeste slotenmakers staan binnen een paar minuten binnen, daar ligt het vaak niet aan. Moeilijker is het om iemand te vinden die daar een redelijk bedrag voor berekend. Met een paar tips wordt het een stuk makkelijker om een betrouwbare specialist te vinden:

Vraag een prijsopgave op papier
Telefonisch vertellen medewerkers vlot wat de kosten ongeveer zullen zijn, bijvoorbeeld een paar tientjes. Eenmaal op locatie en binnen volgt er een rekening van honderden euro’s of zelfs meer. Het telefoongesprek is vervlogen en zonder af te rekenen gaan de monteurs niet zomaar weg. Vraag daarom altijd om een prijsopgave, op papier. Maak de opgave samen terwijl de deur nog dicht zit, dus voordat er iemand aan het werk gaat. Pas als beiden de opgave hebben ondertekend kan er begonnen worden om de deur te openen.

Let op: moet de slotenmaker het slot uitboren, omdat flipperen en andere methoden niet lukken? Dat is een stuk duurder. Geef vooraf aan dat er pas geboord mag worden na uitdrukkelijke toestemming.

Vraag de slotenmaker naar de garantie
Moet de slotenmaker een nieuw slot plaatsen, omdat het oude is uitgeboord? Vraag naar de garantie. De specialist moet minimaal een aantal jaren garantie leveren op het geleverde werk. Het gaat daarbij om het slot én om de plaatsing daarvan. Vraag naar de garantie en laat dit duidelijk op papier zetten, inclusief contactgegevens om eventuele vragen te kunnen stellen.

Let op: onbetrouwbare slotenmakers vertellen over de garantie, maar zetten dat vervolgens nooit op papier. En als er papier wordt meegeleverd staan daar geen bruikbare contactgegevens op, waardoor het niet mogelijk is om de garantie daadwerkelijk te claimen.

Herken de betrouwbare slotenmaker

Gebruik de bovenstaande tips om een betrouwbare slotenmaker te herkennen. En let bijvoorbeeld op de informatie op de website. Wordt daar netjes aangegeven dat er sprake is van oplichters in de markt? Het is een goed teken, ten opzichte van de vaak snelle en gladde verkooppraatjes die er op andere plekken te vinden zijn. Met een paar handige tips om oplichting te voorkomen wordt het een stuk makkelijker om de slotenmaker betrouwbaar te laten helpen. Dat maakt de deur weer open, zonder dat er een gepeperde rekening volgt die nog weken voor buikpijn zorgt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500