Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 juni 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘d Olde Stempel verhuist maar laat zich niet uit veld slaan

Geplaatst op: 3 april 2021

Helma Last moet vanwege de huidige corona-omstandigheden noodgedwongen verkassen met Van ‘d Olde Stempel. Het afgelopen jaar is voor haar niet makkelijk verlopen. “Ik ben er gewoon eerlijk over, de keuze om hier weg te gaan was erg lastig en heeft veel verdriet opgeleverd. Maar tegelijkertijd ben ik de afgelopen periode overweldigd door alle lieve steunbetuigingen van klanten en andere ondernemers”, vertelt Last.

Haar winkel, Van ‘d Olde Stempel, verhuist weer terug naar de Langestraat. Daar woont ze met haar gezin en is ze in 2018 met de zaak begonnen. “Ik werk vanaf m’n zestiende en wilde altijd al graag iets voor mezelf beginnen. In 2018 kwam dat er van, ik begon een cadeaushop en koffiezaakje aan huis. Dat liep goed en daarom opende ik tijdens de Biestemerk in datzelfde jaar een winkel aan de Kaai. Op deze plek kon ik ook een betere invulling geven aan het horeca-gedeelte met bijvoorbeeld een groter terras”, vertelt Last.

De zaak werd ondertussen een begrip. “Al moest Genemuiden nog wel even leren koffiedrinken”, lacht Helma. “Mensen uit Genemuiden gaan toch minder snel op het terras zitten In hun eigen woonplaats. Maar naar mate de tijd vorderde, kreeg ik steeds meer koffiedrinkers. Zowel vaste gasten als toeristen wisten de weg te vinden”, blikt ze terug.

Tot maart vorig jaar verliep alles nagenoeg vlekkeloos. De zaak trok veel volk en Helma was helemaal in haar sas met de winkel die ze met hulp van vrienden en familie draaiende hield. “Maar toen kwam de klap van de eerste lockdown. Ik kreeg geen steunpakket en raakte dus mijn hele financiële buffer kwijt. Gelukkig mochten op den duur de terrassen openen en ben ik me daar op gaan richten. Het terras voor de winkel hebben we groter gemaakt om zo de geleden schade een beetje te kunnen compenseren. Daarnaast dacht ik vlak voor de zomer dat corona nu wel definitief voorbij zou zijn. Ik besloot dus om Henriette in dienst te nemen, ze had al de nodige ervaring en kon dus direct bijspringen, ideaal”, vertelt Helma.

Maar in het najaar ging het niet goed met de besmettingscijfers. “In november, voor de lockdown, merkte ik al dat het minder goed ging. In Genemuiden laaide het virus weer op en de mensen bleven thuis uit voorzichtigheid. Daarnaast mis je de Biestemerk. Ook gingen verjaardagen niet meer door, dat merk je als cadeauwinkel natuurlijk direct. De omzet die je vlak voor Kerst draait, viel ook helemaal weg. Die tweede lockdown werd echt een zware aanslag op mijn lichaam en geest. Natuurlijk probeer je het een en ander op te vangen met bezorg- en afhaalservice, maar uiteindelijk had ik afgelopen winter echt slapeloze nachten”, betreurt Last.

Langzamerhand zag ze haar zaak ten onder gaan. “Ik ben er toen een week tussenuit geweest en ben het Pieterpad gaan lopen, even tot rust komen. Toen heb ik besloten dat ik met de billen bloot zo gaan richting Genemuiden. Ik wilde niet de schijn ophouden tegenover anderen. Ik besloot om maar gewoon wereldkundig te maken dat het slecht ging met de winkel door tegenvallende inkomsten. Er viel zo’n enorme last van mijn schouders toen ik besloten had om dat te doen”, zegt Helma.

“Ik heb toen op 9 maart een hulpkreet op Facebook gezet met daarin de oproep om vooral bij ons te blijven winkelen. Het ging namelijk echt niet goed. Vanaf dat moment kreeg ‘d Olde Stempel echt een boost, mede dankzij de shoplichten. Heel veel mensen kochten wat bij ons omdat ze niet wilden dat de winkel zou verdwijnen. Het voelde heel fijn dat mensen zo betrokken en meelevend waren”, vertelt de onderneemster. “En ook de huurbaas kwam ons tegemoet, daar ben ik hem natuurlijk ook heel dankbaar voor.”

Toch verkast de winkel. Chocolade, wijn, langspeelplaten en andere leuke dingen zijn vanaf mei verkrijgbaar aan de Langestraat. Volgende maand gaat Helma verder ondernemen op de plek waar ze drie jaar gelden begon, bij haar thuis. “De winkel op zich is gezond, dat merken we nu ook. Er is veel vraag naar de spullen die we verkopen. Nu moet Van d’ Olde Stempel weer financieel gezond worden. Dat moet aan de Langestraat gaan gebeuren. En natuurlijk blijf ik daar Baristakoffie schenken voor iedereen die er zin in heeft”, besluit Last.

Ondertussen worden de eerste spullen richting de Langestraat gebracht, de komende maand is men nog van harte welkom aan de Kaai.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500