Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 april 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Exploitatie van Binnenhaven overgedragen aan vrijwilligers

Geplaatst op: 7 april 2021

Klazien Hoekman en Maarten Slingerland op steiger in de Binnenhaven.

De gemeente heeft de exploitatie van de Binnenhaven overgedragen. In Zwartsluis en Hasselt waren de havens al geprivatiseerd. Dankzij meerdere verenigingen en stichtingen is dat nu ook in Genemuiden het geval.

De gemeente wil op deze manier een ongelijke situatie tussen de drie kernen gelijktrekken. In Hasselt en Zwartsluis zijn organisaties al langer verantwoordelijk voor de passantengelden, terwijl dit in Genemuiden nog door de gemeentelijke havenmeester gebeurde. Sinds deze week ligt de Binnenhaven in handen van ’t Olde Staduus, de Vijf Gebroeders, de Hengelsportvereniging, de Watersportvereniging en de TIP. ’t Olde Staduus levert vrijwilligers die bijvoorbeeld passantengeld innen of toiletruimtes aan de Sas schoon houden. De overige partijen denken vooral mee waar nodig.

Wethouder Maarten Slingerland is tevreden over de gang van zaken: “Op deze manier kan Genemuiden nog verder haar gastheerschap vergroten.” Klazien Hoekman van ’t Olde Staduus sluit zich daar bij aan: “Klopt, want de passanten komen liggeld betalen in ’t Olde Staduus. Daar kunnen we ze dan gelijk een foldertje meegeven over wat er zoal te zien is in Genemuiden en omgeving.”

Slingerland heeft alle vertrouwen in de verdere gang van zaken: “Nee hoor, het wordt geen eendagsvlieg. We hebben ook inzichtelijk gemaakt wat de kosten en opbrengsten zijn. Startkapitaal was niet nodig, we hebben wel een aantal faciliteiten aangeboden.” Eén daarvan is bijvoorbeeld een pinapparaat.

Sinds vorige week is de buitendienst van de gemeente niet meer verantwoordelijk voor het innen van liggeld. “Afgelopen vrijdag hebben we de eerste passant hier ontvangen”, stelt Hoekman. De openingstijden van ’t Olde Staduus veranderen niet, op zondag is men gesloten en hoeft de toerist die dag niet te betalen. Voor mensen uit Genemuiden die hun pleziervaartuig in de haven hebben liggen, heeft deze wijziging geen gevolgen.

De vrijwilligers zijn in ieder geval enthousiast en voelen zich ware gastheren en gastvrouwen. In maart zijn ze al drie dagen bezig geweest om de steigers in de haven onder handen te nemen met de hoge drukspuit. Het werk zorgt niet alleen voor mooiere, maar ook voor minder gladde steigers. Mensen die met hun boot in de haven van Genemuiden willen liggen, betalen 5,00 tot 30,00 euro per nacht. Dat is afhankelijk van de lengte van hun schip en het aantal personen dat aan boord is. Voor dat bedrag krijgen ze een prachtig plekje in de haven met schone toiletvoorziening aan wal en natuurlijk een fraai winkelaanbod.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500