Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De bevrijding van Genemuiden: een glas melk en weer door

Geplaatst op: 14 april 2021

Tekst: Erik Driessen

Vandaag, 14 april 2021, is het 76 jaar geleden dat Genemuiden bevrijd werd. Vijf jaar bezetting eindigde toen in Genemuiden met een glas melk en het zingen van het Wilhelmus. Lang duurde het historische moment niet. De Canadeze bevrijders moesten verder richting de Kamperzeedijk en Grafhorst.

Daarvoor waren ze vanaf Zwolle via de Kronkeldijk naar Hasselt gereden. “Op de Hasselterdijk tussen Hasselt en Genemuiden zijn nog schermutselingen geweest met Duitse soldaten. Daarbij is toen nog behoorlijk geschoten, maar uiteindelijk bereikten de Canadezen Genemuiden die zaterdagmiddag”, vertelt Co Mateboer van de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden.

Bij wat nu de Klaas Benninkstraat is, wachten Genemuidenaren de bevrijders op. Daar klonk het volkslied al en sommige inwoners klommen op de brencarriers van de Canadeze bevrijders. Zo reden ze verder over het sluisje de Ziel. “Daar controleerden de soldaten of er geen booby trap onder de brug lag verstopt. Vervolgens reden ze via de Langestraat naar de Markt”, aldus Mateboer.

Op de Markt parkeerden de bevrijders tijdelijk hun voertuigen, waarna ze door de Binnenlandse Strijdkrachten op het stadhuis in de Langestraat (waar nu Foto Tuinman is gevestigd) werden verwelkomd. “Opnieuw werd daar het het volkslied gezongen en juffrouw Martina droeg een gedicht voor. Een boer bracht koppen verse melk richting het gezelschap in de binnenstad. Toen de Canadezen die leeg dronken, reden ze verder naar de Kamperzeedijk”, vertelt Robert Pleijsier, ook van de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden.

In Genemuiden pakten leden van de Binnenlandse Strijdkrachten plaatsgenoten op die tijdens de oorlogsjaren met de Duitsers hadden gesympathiseerd. “Dat was geen verheffende vertoning. De opgepakten werden bespot en vernederd, vrouwen werden kaal geschoren. Uiteindelijk zijn 47 Genemuidenaren berecht vanwege hun daden in de oorlog. Sommigen hadden nauwelijks iets op hun kerfstok, anderen kregen straffen variërend van enkele weken tot enkele jaren”, zegt Jannie Bakker.

Meer weten over de oorlog in Genemuiden? Bekijk dan op YouTube  de video ‘Wandeling Oorlog en Bevrijding door Genemuiden’, een eerdere productie van de Stichting Vrienden van Oud-Genemuiden en Genemuiden Actueel.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500