Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 mei 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Corona-proof brommernacht niet mogelijk

Geplaatst op: 20 april 2021

Donderdag kondigde de burgemeester aan dat het traditionele brommerrijden op Koningsdag niet door kan gaan. Dat resulteerde in de nodige frustraties op sociale media. Volgens velen kan er prima coronaproof gereden worden. Toch is het volgens de gemeente niet de bedoeling dat de brommers van stal worden gehaald.

Het gemeentebestuur legt uit dat men vanwege de landelijke regels geen ruimte kan bieden aan de brommernacht: “Tijdens de Koningsnacht is de avondklok nog van kracht. De gemeente kan geen goedkeuring geven aan een traditie die strijdig is met de landelijke wetgeving en een mogelijk gevaar vormt voor de volksgezondheid. Het rijden zonder uitlaat tijdens de Koningsnacht vindt normaal gesproken plaats met een aantal spelregels. Zo controleert men de brommer, is er een blaastest, noteert men namen van deelnemers en krijgen alle rijders een hesje met rugnummer. De deelnemers komen daarbij op een vast tijdstip samen en leggen na de inschrijving en controle een afgesproken parcours af. Zowel bij de inschrijving, keuring als het brommerrijden ontstaat groepsvorming en komen mensen bij elkaar. Groepsvorming en georganiseerde samenkomsten zijn nog steeds verboden. Daarnaast is het gebruikelijk dat inwoners de straat op gaan om te kijken. Ook daarbij kan groepsvorming ontstaan.”

Daarnaast ontstond ook veel verwarring bij gebruikers van sociale media. Immers mag er op Koningsdag wel een fietstocht gehouden worden door de gemeente, maar kan brommerrijden niet doorgaan. Daarover zegt een gemeentelijke woordvoerder: “Aan de ‘georganiseerde’ fietstocht zit geen fysieke keuring of inschrijving vast. Deelnemers kunnen op ieder moment een fietstocht starten.”

Ondertussen zijn er ook genoeg signalen van liefhebbers die aangeven wél te willen rijden dit jaar. De gemeente zegt nog niet toe dat er meer gecontroleerd gaat worden door politie of handhaving: “De Wegenverkeerswet, de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 etc. gelden op alle dagen. Dus ook tijdens de Koningsnacht. De politie ziet hierop toe en kan altijd handhaven.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500