Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Raad van State: ‘Geef gemeenten mogelijkheid om kerken te sluiten’

Geplaatst op: 23 april 2021

Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente biedt plaats aan 1800 mensen. (Foto: J.P. Sinke)

De Raad van State vindt dat ook Nederlandse kerken moeten gesloten kunnen worden in de strijd tegen het coronavirus. De redenering op grond waarvan de regering nu kerken en moskeeën ongemoeid laat, is ‘niet overtuigend’ volgens de RvS, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. Het uitgangspunt van het wetsvoorstel is dat een publieke of besloten plaats gesloten kan worden als dit nodig is, omdat er ernstig risico is voor de onmiddellijke verspreiding van het coronavirus door een uitbraak, stelt de RvS, omdat het leidt tot een gevaar voor de volksgezondheid.

Dat uitgangspunt zou volgens de RvS ook moeten gelden wanneer de bron van het ernstige risico een ‘levensbeschouwelijk gebouw’ is. Want hoewel het belijden van godsdienst of levensovertuiging in deze gebouwen is grondwettelijk beschermd is, sluit dat volgens de RvS niet uit dat daarop met het oog op de bescherming van de volksgezondheid beperkingen kunnen worden gesteld. ‘Het advies is dan ook om de uitzondering voor levensbeschouwelijke gebouwen te schrappen’, aldus de Raad van State.

In Genemuiden verschilt per kerk hoe veel mensen naar binnen gaan tijdens Erediensten. De HHK vult ongeveer 10 procent van de 1300 beschikbare plekken. De Gereformeerde Gemeente vult ruim 20 procent van de 1800 zitplaatsen. Beide kerken hebben hebben een modern ventilatiesysteem. De CGK en de Gereformeerde Kerk kiezen voor minimale bezetting of voor maximaal 30 personen. Dat maximum is overigens ook het advies van de landelijke PKN. De Hervormde Kerk verwelkomt vanaf komende zondag 70 in plaats van 30 personen. Het Hervormd Centrum schaalt op van 30 naar 50 kerkgangers.

Tot dusver zijn kerken nog niet naar voren gekomen uit onderzoeken naar lokale clusterbesmettingen.

Update 20.00 uur: Kerken en andere godsdienstige gebouwen moeten tien dagen dicht als dat kan helpen een coronabrandhaard te bestrijden. Dat heeft het kabinet besloten na een advies van de Raad van State.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500