Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Brommerrijden in regio ‘rustig’ verlopen (video)

Geplaatst op: 27 april 2021

Naar schatting 150 brommerrijders uit Steenwijkerland en Zwartewaterland waren vanmorgen al vroeg uit de veren. Daarmee legden ze het ‘verbod’ van de gemeenten naast zich neer. Ook in Vollenhove en Sint Jansklooster stapten de hobbyisten op de brommer.

Dit jaar konden gemeenten de brommernacht dit jaar niet toestaan. “”Hoewel we op de goede weg zijn, hebben we het coronavirus nog niet onder controle”, zei burgemeester Bats van Steenwijkerland eerder. “De kans op besmetting is nog steeds aanwezig. Het door laten gaan van Luilakken is daarmee dan ook onverantwoord. Het risico dat mensen te weinig afstand houden en met elkaar in contact komen is te groot.” Ook burgemeester Bilder van Zwartewaterland gaf aan dat brommerrijden niet door kon gaan: “Zowel bij de inschrijving, keuring als het brommerrijden ontstaat groepsvorming en komen mensen bij elkaar. Groepsvorming en georganiseerde samenkomsten zijn nog steeds verboden. Daarnaast is het gebruikelijk dat inwoners de straat op gaan om te kijken. Ook daarbij kan groepsvorming ontstaan.””

Toch stonden de wijkagenten het brommerrijden dinsdagochtend oogluikend toe. Brommerrijder Tristan ten Napel uit Zwartsluis vertelt: “Alle festiviteiten mogen natuurlijk niet doorgaan. Ik denk dat gemeenten het hebben afgelast om aan de landelijke regels te voldoen. Vanmorgen was er wel politie, maar die zagen de boel door de vingers. Daarnaast zijn we ook pas begonnen nadat de avondklok afliep.” In Sint Jansklooster vlogen de eerste brommers om 01.00 uur al door de straten.

Omdat van te voren niet duidelijk was in hoeverre de politie zou optreden, hadden enkelingen ook alternatieven bedacht. Zo hadden meerdere herriemakers een kettingzaag omgebouwd om daarmee zoveel mogelijk lawaai te produceren. In Hasselt reden scootmobiels met sirenes rond om mensen wakker te houden. Tot dusver bekend is het brommerrijden in alle kernen zonder grote problemen verlopen. Alleen in Steenwijkerland werd iemand beboet, diegene reed zonder verzekering rond.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500