Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tapijtmuseum opent winkeldeur

Geplaatst op: 25 mei 2021

Sinds april 2020 zit er een coronaslot op de deuren van het Tapijtmuseum. Er kunnen geen bezoekers ontvangen worden en de vrijwilligers ruimen op, maken schoon en hopen dat het slot er snel af kan.

Reinier van de Pol vertelt: “Toch gebeurde er nog wel wat in- en rondom het museum. NRC en het Financieel Dagblad vroegen informatie over de geschiedenis van de tapijtindustrie voor een artikel over de tapijtstad Genemuiden. Een Kringloopwinkel uit Nijkerk heeft een pennenmattenraam gekregen en komt naar het Tapijtmuseum om te leren hoe je een pennenmat maakt. Een school uit Brummen bood ons een, daar niet meer gebruikte, stalen mattenbok en een mattenpers aan. (In Genemuiden noemen wij dit een pennenmattenraam en een schroef.) Op de pennenmattenramen in het museum kunnen matten gemaakt worden van maximaal 120 cm lang. Met de werktuigen uit Brummen is een mat van 160 cm mogelijk.”

Van de Pol vult aan: “De dames op de foto’s komen uit Groningen en een van hen studeert aan de Hogeschool voor de kunst in Zwolle (Artez). Zij doet een project over weven en heeft (met twee vriendinnen) onder begeleiding van Gerrit Westhoff twee pennenmatten gemaakt. De matten worden op elkaar genaaid om zo een gebedskleedje te maken. De matten zijn geweven van polypropyleenkoord: dit is zacht en omdat het dik is kun je snel een mat weven. De dames waren zeer tevreden met hun weefresultaat en het Tapijtmuseum gaat onderzoeken of het mogelijk is om cursussen (workshops) te geven voor het maken van pennenmatten.”

Het Tapijtmuseum is dus nog dicht voor bezoekers, maar de museumwinkel is wel open. Op dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur is het weer mogelijk om matten, karbiezen en biezenproducten te kopen. Zie daarvoor ook de website van het museum www.tapijtmuseum.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500