Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nog geen duidelijkheid over reclamebelasting

Geplaatst op: 17 juni 2021

De gemeenteraad heeft donderdag nog geen besluit genomen over de reclamebelasting die ondernemers in het centrum betalen. Een meerderheid van de raad wil eerst de mening van het bestuur van de Genemuider Ondernemers Vereniging horen. Die ontbrak nu in een uitgebreide evaluatie over de eerste periode van de belasting.

Een aantal ondernemers is niet blij met de belasting. Ze vinden dat ze moeten betalen voor iets waarvan ze uiteindelijk zelf niet profiteren. Andere ondernemers zijn wel enthousiast. Bedoeling is dat de GOV met de belastingopbrengsten bijvoorbeeld evenementen organiseert. De gemeente int de belasting en sluist die door.

En juist over die constructie twijfelen veel partijen, waaronder de PvdA die daarom een motie indiende. Volgens Astrid Dijkstra werkt de ondernemersvereniging goed, maar is het niet de taak van de gemeente om de belasting te innen. “GOV heeft een mooie basis gelegd, die kan dit ook prima voor haar rekening nemen”, aldus Dijkstra.

VVD, BGZ en GemeenteBelangen zien ook niets in de constructie en willen die het liefste afschaffen of de uitvoering bij de GOV leggen. Ondernemers die geen lid willen worden, hoeven dan niet te betalen. ChristenUnie en CDA vinden de conclusie voorbarig en willen eerst een reactie van het bestuur weten. De SGP is wel voorstander. Klaas Huisbrink vindt dat alle ondernemers belang hebben bij ‘reuring’. Hij vreest dat ondernemersvereniging dood bloedt raakt als de belasting wordt afgeschaft.

Ook wethouder Slingerland gaat het liefst op de ingeslagen weg door. Hij wijst erop dat de gemeenteraad zelf akkoord is gegaan met de huidige constructie. Ook wijst Slingerland erop dat dan activiteiten zoals de braderie, het ophangen van de sfeerverlichting en de bloembakken in gevaar komt.

John Smits van de VVD vindt dat onzin. “Wij pleiten niet voor opheffing van de Ondernemersvereniging, maar voor een andere constructie waarbij ondernemers zelf kunnen beslissen of ze lid willen worden.”

Uiteindelijk kwam het nog niet tot een besluit. De PvdA hield op verzoek van het CDA de motie aan, zodat de gemeenteraad een besluit kan nemen als duidelijk is hoe het GOV-bestuur tegen de gang van zaken aankijkt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500