Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 januari 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lichtende nachtwolken boven Genemuiden te zien

Geplaatst op: 19 juni 2021

Na een week vol zomerse temperaturen en een broeierige dag, werd de vrijdag afgesloten met pittige hoosbuien met onweer en felle windstoten. In sommige plaatsen, zoals Kampen, zorgde dat voor flinke stormschade. Toch liet de nacht weer een andere schoonheid zien. Onze weerman John Poot constateerde vannacht namelijk lichtende nachtwolken (Noctilucent Clouds) boven Genemuiden.

Lichtende nachtwolken zijn een soort ‘wolken’ die voorkomen rond de 80 km hoogte, echt een wolk kun je het niet noemen. Deze ‘wolken’ bevinden zich veel hoger dan de gewone wolken, die tot een hoogte kunnen komen van ongeveer 20 km.

Na zonsondergang in de zomermaanden, ongeveer 4 weken voor en 4 weken naar de langste dag, verdwijnt de zon niet lager dan ongeveer 15 graden onder de horizon aan noordelijke kant. Deze ‘wolken’ zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor, de laatste jaren zijn ze wel steeds vaker te zien. Ook vanaf de gemeente Zwartewaterland.

Het ontstaan van deze ’nachtwolken’ houdt verband met talrijke kleine deeltjes in de bovenste lagen in de atmosfeer. Dit kan zijn stof van meteorieten en er is wel waterdamp nodig, de temperatuur op die hoogte is tussen de -90 en -145 graden Celsius, dus op deze deeltjes zit dan een laagje ijs. Het zonlicht wordt door deze ‘wolken’ weerkaatst. Door dat de zon rond de langste dag laag onder de horizon schuift, is dit fenomeen alleen dan zichtbaar.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500