Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeenteraad haalt reclamebelasting niet van tafel

Geplaatst op: 1 juli 2021

De gemeenteraad heeft donderdagavond geen streep gezet door de zogenoemde reclamebelasting. Ondernemers uit het centrum van Genemuiden betalen die aan de gemeente, die het geld vervolgens doorsluist naar de Genemuider Ondernemers Vereniging. Dit tot een onvrede van een deel van die ondernemers.

Johan Snel sprak namens dertien tegenstanders in. Volgens hem zijn daarnaast nog meer ondernemers die wel lid willen blijven van de GOV, maar van de verplichte belasting af willen. Een brief van de GOV is bij Snel slecht gevallen. Daarin meldt het bestuur dat de stekker uit de GOV gaat als de gemeenteraad de belasting zou opheffen. “In die brief worden wij ‘een groepje’ genoemd: daaruit blijkt al dat wij niet serieus worden genomen”, aldus Snel.

De PvdA wilde met een motie de belasting afschaffen. Volgens de socialisten heeft de GOV zijn waarde bewezen, maar kan die vereniging prima zelf lidmaatschapsgeld innen. Ook de VVD vindt dat Zwartewaterland geen ‘penningmeester’ voor verenigingen moet zijn. De partij is ook tegen het verplichte karakter van de belasting. BGZ vindt het dreigement van de GOV jammer en is ook tegen de belasting.

Klaas van Olst van de ChristenUnie vindt afschaffen ‘te vroeg’. Hij vindt dat de vereniging een serieuze kans moet krijgen om uit te groeien tot een professionele club en dat de belasting daarvoor een belangrijk hulpmiddel is. Ook de SGP wil door met de belasting. “We hebben dit besluit als gemeenteraad genomen: dan is het niet fair om een jaar later alweer te stoppen”, vindt Klaas Huisbrink. BGZ wijst er daarbij wel op dat die partij alleen heeft ingestemd, op voorwaarde dat er na een jaar een evaluatie zou zijn.

Een motie van het CDA redde het ook niet. Die partij wilde GOV drie jaar de tijd geven, op voorwaarde dat er jaarlijks een rapportage over de voortgang zou komen. Volgens de SGP zou de gemeenteraad zich dan als een ‘schoolmeester’ gedragen.

De gemeenteraad vindt dat wethouder Slingerland nogmaals moet proberen om een gesprek tussen beide ondernemerskampen op gang te brengen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500