Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 januari 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Continu op dezelfde temperatuur roken, dat is de kunst’

Geplaatst op: 31 juli 2021

Rokende tonnen zaterdagmiddag in Belt-Schutsloot. Eigenaar Sander Klaver van eetcafé De Waterlelie belegde voor zijn zaak namelijk een palingrookwedstrijd waar 14 teams aan meededen.

“We houden deze wedstrijd ieder jaar op de laatste zaterdag van juli, dit is de vierde keer”, zegt de uitbater. “Onder andere vanuit Friesland, Dronten, Deventer, Meppel en Emmeloord komen palingrokers naar de Belt om kans te maken op de titel ‘Beste Palingroker’. De teams begonnen om 12.00 uur en nemen allemaal zelf een rookton mee. Hier krijgen ze dan vier wedstijdpalingen, afkomstig van Konter uit Vollenhove. Van die vier moeten ze er om 17.00 uur uiteindelijk drie inleveren bij een driekoppige jury”, legt Klaver uit.

Die jury beoordeelt vervolgens de gerookte aal. Men kijkt naar gaarheid, smaak, kleur en het gehele uiterlijk van de gerookte vis. “Het is de kunst om je kast continu op dezelfde temperatuur te houden tijdens het rookproces”, vertelt een roker uit Dronten. “Als je tonnetje 60 graden is en je stookt hem op tot 100 graden, gaat dat de kwaliteit van de vis niet ten goede. En het is natuurlijk belangrijk om op de ouderwetse manier te roken. Tegenwoordig zie je ook wel dat men de paling stoomt of rookt in een elektrische machine. Maar een echte gerookte paling, rook je met een vuurtje in de ton. Dan zijn ze het lekkerst.”

Ondanks dat er fanatiek werd gerookt, draait het bovenal om de gezelligheid die de wedstrijd met zich meebrengt. Visliefhebbers uit de hele regio treffen mekaar onder het genot van een muziekje en de nodige alcoholhoudende versnaperingen. En na periodes waarin veel samenkomsten niet mogelijk waren, is de palingrookwedstrijd een welkome activiteit voor de aanwezigen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500