Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Woning van tapijtbaas bekogeld om romance

Geplaatst op: 7 augustus 2021

Foto ter illustratie.

Genemuiden Actueel duikt de archieven in, zoekende naar verhalen en gebeurtenissen uit het verleden. Vandaag leest u het verhaal dat in de jaren vijftig zelfs de voorpagina van het Limburgs Dagblad haalde: ‘Genemuiden in hevige beroering om romance’.

De zomer van 1955 verliep in Genemuiden niet soepel voor een 17-jarig meisje. Ze had namelijk een jongeman uit haar woonplaats aan de haak geslagen, maar haar ouders stemden daar niet mee in. De grote liefde van de tiener bleek ‘niet gefortuneerd genoeg’ volgens haar ouders. Reden genoeg voor het meisje om weg te lopen en in te trekken bij kennissen in Genemuiden.

Haar broer vroeg haar echter om weer naar huis te komen om nog eens te komen praten. Dat wilde ze wel. Echter bleek het een valstrik en werd ze in de auto gezet en naar de Veluwe gebracht. Haar ouders hadden daar kennissen wonen en daar moest de jongedame maar even tot bedaren komen. Daarnaast kon ze haar minnaar niet meer zien, precies de wens van haar ouders.

In Genemuiden kreeg de bevolking lucht van de zaak. De vader van het meisje was vennoot bij een matten- en tapijtfabriek en had 200 man voor zich aan het werk. De personeelsleden pikten niet dat hun baas zich bemoeide met het liefdesleven van zijn dochter en kwamen in opstand. Ze dreigden met stakingen als vader niet vertelde waar hij zijn dochter had verstopt. Dat zag de tapijtbaas niet zitten, hij vertelde dat de jongedame op de Veluwe zat. Daar moest ze blijven, maar fabrieksarbeiders haalden wel een brief op die later werd overhandigd aan haar geliefde.

Toch wilden de vader en moeder van de 17-jarige niet dat ze haar geliefde nog zou zien. Dat pikten de fabrieksarbeiders niet. Laat op de vrijdagavond werd de woning van de tapijtbaas omsingeld en bekogeld met stenen. De ruiten vlogen daarbij aan diggelen en de familie liet de politie langskomen. Acht agenten konden de menigte niet de baas en versterking uit Zwolle volgde. Twee uur lang vochten inwoners van Genemuiden met de dienders, die ook waarschuwingsschoten losten.

De dochter van een predikant raakte gewond omdat ze een steen tegen haar hoofd kreeg. Een andere aanwezige liep een hersenschudding op. Of de liefde dit alles heeft doorstaan, is onduidelijk.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500