Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Even’ 2500 vrijwilligers regelen? In Sint Jansklooster is dat zo gepiept

Geplaatst op: 18 augustus 2021

Foto: COV - Wilko Visscher

Het 2500-inwoners tellende dorp Sint Jansklooster denkt deze dagen aan niets anders dan het corso dat komend weekend op de agenda staat.

“We echt geen moeite te doen om vrijwilligers te regelen. In ons dorp wonen 2500 mensen en daadwerkelijk iedereen heeft wel een rol tijdens het evenement. Kinderen helpen met bloemen prikken, moeders en vaders staan op de steigers, opa’s helpen klussen en oma’s zorgen voor soep met een broodje. Iedereen heeft hier wel het corso in zijn of haar DNA zitten”, vertelt Egbert Lassche namens de organiserende Christelijke Oranjevereniging.

Het evenement ziet er anders uit dan andere jaren. Normaal gesproken zet het publiek een klapstoeltje langs de kant van de weg en is het een kwestie van wachten tot de wagens het parcours betreden. Dit jaar kunnen bezoekers op vrijdag en zaterdag een route van 16 kilometer afleggen waar in totaal 11 wagens en tal van dahliasculpturen staan.

Met nog anderhalve dag te gaan tot het corso worden de handen volop uit de mouwen gestoken. “De creaties zijn wat kleiner dan voorgaande jaren. Dat komt omdat we later begonnen zijn met bouwen vanwege de onduidelijke omstandigheden. Er gaan maximaal 150.000 dahlia’s op een wagen, dus we gaan er vanuit dat alles ruim op tijd af komt”, vult Lassche aan.

Roel van Benthem is één van de corsobouwers en deelt dat gevoel van Lassche: “Sommige mensen komen hier liever niet in de bouwschuur. Die mensen kunnen thuis de bloemen ‘voorprikken’ zodat ze alsnog hun steentje kunnen bijdragen. Dat hier wat minder mensen op de locatie aanwezig zijn maakt voor het bouwproces niet veel uit. De creatie is kleiner dan andere jaren en we hebben ruim voldoende vrijwilligers.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500