Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Calvijn, Bogerman en Driester zijn geen school meer

Geplaatst op: 6 september 2021

Toenmalig minister Slob onthulde in 2021 het nieuwe gevelbord van kindcentrum Calvijn.

“We zijn eigenlijk geen school meer…”, zegt Evert Jan Kip maandagochtend op het plein van de Johannes Calvijnschool. Minister Arie Slob en de leerlingen van de school zien een doek over een bord aan de school hangen. Daar achter gaat het geheim schuil. Als de demissionair minister en leerlingen Tessa en Aron het doek laten vallen, is het duidelijk: beide Genemuider scholen en De Driester op de Kamperzeedijk zijn nu een kindcentrum.

Dat is de trend in basisschoolland, vertelt Slob eerder die ochtend bij de Bogermanschool. Daar mag hij met leerlingen Noah en Tim een vlag in de top hijsen. Het kost nog even wat moeite om dat op ordentelijke wijze te doen. “Wat lopen we te klungelen…”, glimlacht Slob, als de vlag uiteindelijk in de gewenste richting naar boven gaat.

Marida de Leeuw en IJsselrijk-bestuurder Jan van der Poel leggen daar uit waarom scholen steeds meer transformeren tot kindcentra. Daar zijn kinderen van 2 tot 13 jaar welkom voor peuterspeelzaal, opvang en basisonderwijs. “Ontdekken, leren en geloven”, zijn daarbij de kernwaarden. “We willen jullie ook graag meegeven wie de Here Jezus is…”, zegt Marida de Leeuw.

Slob krijgt even later een rondleiding door de school. Als hij de deur dichttrekt van een kleuterklas, zetten de kinderen daar ‘Lees je bijbel, bid elke dag’ in. Ook het rekenonderwijs is op orde, zo lijkt het. Slob vraagt een applaus van een minuut nadat de vlag in top hangt. Dat grijpen de kinderen aan om hardop terug te tellen van zestig naar nul.

Op het plein van de Johannes Calvijnschool wordt Slob even later ontvangen door sportief geklede leerlingen. Slob ziet desondanks een minpuntje. “Ik zie veel shirts en opvallend vaak Ajax. Helaas zie ik geen shirt van PEC Zwolle…”, grapt de minister, die van Tessa leert dat haar shirt van volleybalvereniging Ruutvoorn is.

Evert Jan Kip legt de leerlingen vervolgens in duidelijke taal uit wie Arie Slob eigenlijk is. “De baas van alle juffen en meesters in dit land”, zegt Kip, waarna hij vertelt dat de Johannes Calvijnschool vanaf nu geen school meer is. Na een korte rondleiding vertrekt Slob naar de Kamperzeedijk, waar hij ook De Driester in een kindcentrum transformeert.

“Een marathonopening”, lacht demissionair minister Arie Slob daar. Het is voor Slob de eerste keer dat hij zoiets meemaakt: drie kindcentra openen in één keer. Een goede ontwikkeling dat die er nu zijn, zegt hij ook aan de Zeediek. “Mooi hoe kinderopvang en school aan elkaar verbonden worden”, zegt Slob. “Je kent de kinderen, dus de overgang wordt een stuk vloeiender.” En daar valt, vindt de minister, ‘heel veel winst’ te halen. “Heel mooi dat jullie op zoveel plekken doen”, richt hij zich tot directeur Jan van der Poel.

Bij de scholen in Genemuiden werd één tot anderhalve minuut geapplaudisseerd na de onthulling van de naamborden. “Als jullie nou twee minuten klappen, dan hebben jullie gewonnen”, enthousiasmeert Slob de 65 aanwezige leerlingen van de school op de Kamperzeedijk. Die oproep wordt gehoord. Een lang applaus volgt als het doek valt.

Van der Poel geniet van het enthousiasme, zegt hij na het applaus. “Ik vind het mooi dat de minister zegt dat hij zoiets nog nooit meegemaakt heeft. Maar eigenlijk is de naam integraal kindcentrum veel te ingewikkeld. We gaan gewoon ontdekken, leren en geloven. Als we dat kunnen doen, hebben we hier een hele mooie sterke christelijke school.”

Daarna gaat de demissionair minister naar het zuiden van het land. Daar opent hij het nieuwe schooljaar in de regio Zuid.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500