Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Na turbo-proces is Stuivenbergstraat stuk veiliger

Geplaatst op: 13 september 2021

Foto: Pieter Polman

“De scholen en omwonenden hebben met hoge snelheid meegedacht om de uiteindelijke snelheid in de Stuivenbergstraat te verlagen”, zegt wethouder Maarten Slingerland maandagochtend. Hij staat tegenover de kinderen van de Bogermanschool en De Vogelaar en vertelt ze wat er in de periode van de zomervakantie zoal gebeurd is met de straat naast hun school.

De afgelopen weken zijn drukke kruispunten aangepakt door ze opnieuw in te richten. Met drempels en kleurverschil in de bestrating moeten automobilisten worden aangezet om de voet van het gaspedaal te halen. “Geen zebrapaden, landelijk geldt de regel dat die niet worden aangelegd in 30-zones. Maar met deze nieuwe verkeerssituaties gaan we er vanuit dat automobilisten kalmer aan doen en voetgangers veiliger kunnen oversteken op de daarvoor aangewezen plekken”, zegt Slingerland.

De gemeente had haast met de Stuivenbergstraat. Zwartewaterland kon rekenen op een bak subsidie vanuit het Rijk en de provincie, maar die subsidieregeling was nog geldig tot en met dit jaar. Aangezien de Jan van Arkelstraat van september tot en met december is afgesloten vanwege werkzaamheden, moest het dus ‘last minute’ gebeuren. “Aannemer Van Dalfsen heeft in de zomervakantie doorgewerkt en de werkzaamheden aan de Jan van Arkelstraat zijn een week later begonnen om opstoppingen te voorkomen”, legt Slingerland uit.

Dat het geld snel moest worden uitgegeven, ging volgens buurtbewoners ten koste van de manier waarop met hen werd gecommuniceerd. “We werden een beetje overrompeld. Al jarenlang trek ik aan de bel dat er wat moet gebeuren en als het zover is moet het opeens supersnel. Het parkeerprobleem is niet verholpen en gelukkig hebben we op het laatste moment er nog voor kunnen zorgen dat een bushokje niet rechtstreeks voor onze huizen kwam te staan. We hadden liever meer meegedacht met het proces. Maar laten we het ook positief inzien: met deze herinrichting gaan we de goede kant op”, zegt bewoner Roel Akkerman.

Samen met Veilig Verkeer Nederland mocht Maarten Slingerland het bijbehorende spandoek ophangen. “Waarvoor denken jullie dat hier een 30 op staat?”, zegt de wethouder. “Omdat de school 30 jaar bestaat?”, klinkt een kinderstem.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500