Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Gemeente zet zich maximaal in voor de Biestemerk’

Geplaatst op: 16 september 2021

Foto (archief): Erik Eenkhoorn

De gemeente Zwartewaterland is aan het onderzoeken in hoeverre de 180e editie van de jaarlijkse Biestemerk op normale wijze gehouden kan worden. Vorig jaar kon het volksfeest niet doorgaan, het is onduidelijk of de marktkooplui dit jaar wel naar Genemuiden komen.

‘De gemeente zet zich maximaal in om de Biestemerk mogelijk te maken. De landelijke coronaregels die vanaf 25 september gelden, bieden hiervoor handvaten. Hoe het er precies uit komt te zien, daarover zijn we in gesprek met betrokkenen’, aldus de gemeentelijke woordvoerder.

Van oorsprong was de Biestemerk er voor dierenhandelaren en fokkers, vandaar de naam ‘Beestenmarkt’. De eerste editie van deze markt ligt honderden jaren terug, namelijk in het jaar 1382. Genemuiden had het recht om drie grote jaarmarkten per jaar te houden voor het verhandelen van vee. Door de afname van het aantal handelaren is later besloten om de markten af te schaffen. In 1850 werd de markt opnieuw leven ingeblazen door de lokale bevolking.

In de topjaren (eind 1800 begin 1900) van de Biestemerk stonden zowel de Kruisstraat al de Langestraat vol met vee. Tijdens deze edities waren er ongeveer 700 dieren te koop op de jaarmarkt. Vooral voor de wat oudere jeugd was de Biestemerk een belangrijke dag. De meisjes kregen nieuwe schorten en nieuwe witte klompen. De jongens hielpen bij het vee drijven en avonds was het ‘vaarsjesavond’.

Het is van vroeger uit een traditie om op de dag van de Biestemerk de eerste kop erwtensoep (snert) van het winterseizoen te eten. Genemuiden is niet de enige stad in Nederland die een biestemerk kent. Ook Grafhorst heeft een Biestemerk; hier wordt paling gegeten in plaats van snert.

Sinds het jaar 2001 is Biestemerk niet meer zoals daarvoor. Dit was in het jaar dat er mond- en klauwzeer uitbrak in Nederland. Hierdoor was het niet meer toegestaan om vee bij elkaar te brengen in het centrum.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500