Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Cafébezoek op zondag mondt uit in rechtszaak

Geplaatst op: 18 september 2021

Foto ter illustratie

Genemuiden Actueel dook weer de archieven in om bijzondere situaties boven water te halen. Dit keer een verhaal dat gerelateerd is aan de zondagsrust. Wie vroeger op zondag een café of hotel in Genemuiden bezocht, kon zomaar eens voor de rechter komen te staan. Dat blijkt uit een oud rechtbankverslag in ‘Het Nieuwsblad van Friesland’.

Johannes T, Berend E, Karst B, Egbert T, Harm B, en Arend van der V en Tijmen V waren arbeiders uit Genemuiden. De groep jongemannen had geen banden met de kerk. Ze zaten op winterse zondagmiddag in 1934 liever op de barkruk dan in de kerkbank. Echter was dit niet toegestaan volgens de (lokale) wetgeving van die tijd. De cafébaas werd betrapt toen hij samen met zijn stamgasten op zondag het glas aan de mond zette.

Zowel de kastelein en de arbeiders moesten voor de kantonrechter komen. De rechter was blijkbaar ook niet onder de indruk van de wet- en regelgeving in Genemuiden. In de rechtszaak oordeelde hij inderdaad dat de mannen de wet hadden overtreden door zich op zondag als bezoeker in een café te bevinden. Echter wilde de rechter niet meewerken aan het bestraffen van deze heren. Hij oordeelde daarom: schuldig verklaard zonder oplegging van straf.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500