Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Minder criminaliteit in Zwartewaterland

Geplaatst op: 21 september 2021

Net zoals in de rest van Nederland daalde in Zwartewaterland vorig jaar de criminaliteit. Kwalijke praktijken vonden bovendien steeds vaker online plaats. De politie wijt de cijfers aan de coronapandemie waardoor mensen meer thuis werkten en dus inbrekers op afstand hielden.

Over de hele linie daalde het aantal meldingen. Zo werden aanzienlijk minder woningen bezocht door kwaadwillenden en sloegen dieven ook minder toe in auto’s. Eind vorig jaar pakte de politie een bende op die ook in Zwartewaterland aan het werk was geweest.

Het aantal drugsgerelateerde aanhoudingen steeg wel licht van twee naar vier. De politie rolde twee hennepkwekerijen in Hasselt en Zwartsluis op en hield ook twee softdrugsdealers aan. Overigens vermoedt de politie dat het drugsgebruik in Zwartewaterland steviger is dan uit de cijfers blijkt.

Ook het aantal geweldsdelicten daalde van 42 naar 34, vermoedelijk omdat de horeca voor een groot deel van het jaar gesloten was. Opvallend is dat een groot deel van de zaken in Zwartsluis plaats vond. Vijf keer was er, net zoals in 2019, sprake van geweld tegen een politieagent in Zwartewaterland.

Tenslotte zorgde jeugd vaker voor overlast. Het aantal meldingen steeg van 71 naar 203. Dat wijt de politie ook aan de coronamaatregelen waardoor jongeren niet naar de horeca, clubs of andere verenigingen konden. Ook is er meer overlast van verwarde personen (van 65 naar 92) en kregen buren het 43 keer (was 33 keer) met elkaar aan de stok.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500