Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Piet Bonthuis 50 jaar in het vak: ‘Tijd om het rustiger aan te doen’

Geplaatst op: 22 september 2021

Collega's zetten makelaar Piet Bonthuis in het zonnetje.

Slechts weinigen in makelaarswereld doen het hem na. Toch is Piet Bonthuis (72) vandaag 50 jaar makelaar in Genemuiden. De geboren en getogen Gaellemuniger viert dat vandaag kleinschalig met collega’s en familie. “Het geeft bovenal voldoening dat ik al die jaren het vertrouwen van zoveel families en bedrijven heb gekregen”, zegt de jubilaris.

Al 50 jaar actief in de branche, hoe is dat zo gekomen?

Mijn vader, Harm Bonthuis, had al een administratiekantoor. Daar kwam ik in 1968 werken om me te gaan richten op verzekeringen. We deden al veel klussen voor de woningbouwvereniging waardoor ik geïnteresseerd raakte in onroerend goed. Zo begon in in 1969 met de opleiding tot makelaar en taxateur. Na twee jaar mocht ik examen doen in Amsterdam. In september 1971 werd ik beëdigd in de arrondissementsrechtbank van Zwolle en kon ik aan de slag binnen ons bedrijf als makelaar en taxateur.

Heb je ooit getwijfeld of je de 50 jaar in deze sector zou halen?

Nee, geen moment. Dit is voor mij het mooiste vak dat er bestaat. Bezig zijn voor anderen en zaken regelen is mij op het lijf geschreven. Als je je werk goed doet en vertrouwen kan creëren bij de mensen, kom je een heel eind. Wat je doet, moet je goed doen. Maar dat is de basis voor zoveel dingen. Ik heb mij altijd gericht op de makelaardij. Mijn broer Jan, helaas in 2019 overleden, richtte zich op ons administratie- en assurantiekantoor. De bedrijfstakken zijn inmiddels verkocht, ik ben sinds 2014 voor Freek van den Berg en Bert Vaartjes aan het werk. Zij hebben mijn kantoor toen overgenomen.

Het zal er ongetwijfeld heel anders aan toe gaan dan 50 jaar geleden?

Klopt. Vroeger stelde je een overeenkomst op van twee A4’tjes, nu zijn dat er 64. Maar het is een kwestie van meegaan met de tijd en de ontwikkelingen. Als je dat bij kan houden, is het prima te doen. Vooral de opleiding ziet er heel anders uit. Ik was twee jaar bezig met het halen van een papiertje, nu zitten de jongens soms wel tot hun 28e in de banken. Ondanks de veranderingen heb ik het al die jaren met veel plezier gedaan. Ik ben nu 72 jaar, maar zat tot vandaag nog iedere dag op kantoor.

En nu ga je rustiger aan doen?

Ja, ik blijf nog wel op bepaalde momenten in de week aan het werk. Maar vijf dagen per week achter een bureau? Nee, dat niet meer. Ik ben actief bij meerdere muziekgezelschappen in Hasselt en Genemuiden. Dus nu kan ik meer tijd doorbrengen met het instrument waar ik al 50 jaar op speel: de trombone.

Wil je tot slot nog iets kwijt?

Het geeft enorm veel voldoening om te merken dat ik al die jaren veel vertrouwen heb gekregen van bedrijven, families en instellingen uit Genemuiden. Tientallen jaren heb ik met enorm veel mensen fijn kunnen samenwerken, daar ben ik ze dankbaar voor.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500