Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Het Tapijtmuseum blijft in de race voor prijs Oversticht

Geplaatst op: 11 oktober 2021

Karst Beens in actie op het weefgetouw

Het Tapijtmuseum is nog steeds in de race voor de stimuleringsprijs Erfgoed Sterren van het Oversticht. Het museumproject “Het Ambacht van vlechters en wevers” kreeg niet genoeg stemmen om direct in aanmerking te komen voor de tweede ronde. Toch maakt het project nog kans op de stimuleringsprijs, dankzij de vakjury van het Oversticht. Die jury mocht ook een project aanwijzen en waren erg enthousiast over de inzending van het Tapijtmuseum.

Donderdagmiddag komt de jury naar het Tapijtmuseum om meer informatie over het project te krijgen en volgende week wordt dan bekend gemaakt wie de winnaar is.

Het project “Het Ambacht van vlechters en wevers” is een onderdeel van het plan “Het Tapijtmuseum op weg naar de toekomst”. Om het Tapijtmuseum ook in de toekomst aantrekkelijk te houden voor jonge en oudere bezoekers, is het museumbestuur nu aan het nadenken hoe dat  kan worden ingevuld. Inmiddels zijn er gesprekken geweest met tapijtbedrijven (fabrikanten en handelaren), die uitgesproken hebben dat zij medeverantwoordelijk willen zijn voor de instandhouding van het museum. Hoe die medeverantwoordelijkheid er uit gaat zien wordt in de komende maanden duidelijk. Ook de gemeente Zwartewaterland is benaderd om mee te denken over het plan en het doel ervan. Streven is om in 2025, als de stad Genemuiden 750 jaar bestaat, een vernieuwd Tapijtmuseum te presenteren.

In de afgelopen maanden is het museumbezoek weer op gang gekomen. Groepen en ook veel “losse” bezoekers komen naar het museum om meer kennis op te doen over de basis van de Genemuider tapijtindustrie. Vrijwilligsters en vrijwilligers zorgen ervoor dat de gasten altijd zeer tevreden zijn over hun bezoek aan het Tapijtmuseum. De huidige vrijwilligersgroep kan wel wat hulp gebruiken en daarom wordt er gezocht naar nieuwe vrijwillig(st)ers en vrijwilligers: koffiedames en demonstratievrijwilligers zijn van harte welkom. Ervaring is niet nodig: wat je moet kunnen en weten wordt in het museum (aan)geleerd. Kom op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur of op dinsdagavond vanaf 19.00 uur eens langs en bekijk dan wat er voor mogelijkheden zijn. Informatie kan ook verkregen worden bij Henk Beens, telefoonnummer 038 38 55671.

Gepubliceerd door Bas Jansen
Van Dijk Containers 500