Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Natuurmonumenten blokkeert aanleg recreatiepad langs Zwarte Meer

Geplaatst op: 29 oktober 2021

Zal de situatie er ooit zo uitkomen te zien als op de schets?

Als het aan Natuurmonumenten ligt, komt er geen recreatiepad aan het Zwarte Meer nabij Genemuiden te liggen. De organisatie heeft bezwaar aangetekend waardoor de werkzaamheden voorlopig nog niet van start gaan.

De gemeente wil het Zwarte Meer graag beleefbaar maken voor iedereen. Een mooi recreatiepad voor fietsers, wandelaars, hardlopers en mindervaliden moet daar voor gaan zorgen. Maar niet als het aan Natuurmonumenten ligt. Daan Vreugdenhil, boswachter ecologie, vertelt: “Onze rietoevers langs het Zwarte Meer zijn Natura2000 gebied. Daarnaast leven er grote karekieten langs in dit gebied(beschermd diersoort dat op de rode lijst staat, red.) Een pad zou niet bevordelijk zijn voor onze Natura2000-doelstellingen en de rust verstoren.”

Volgens Vreugdenhil zijn er genoeg andere plekken in de regio waar de Zwartewaterlander kan recreëren. Een fietspad direct naast Natura2000 gebied is wat hem betreft daarom geen optie.

Wethouder Slingerland kan de tweewieler voorlopig dus nog in de schuur laten staan als hij ‘een rondje Zwarte Meer’ wil fietsen: “Het klopt dat Natuurmonumenten bezwaar heeft aangetekend en we vinden dat erg jammer. Dit betekent namelijk dat de werkzaamheden pas na het broedseizoen van 2022 kunnen beginnen.”

Slingerland vult aan: “De gemeente vindt natuur en biodiversiteit belangrijk. Eerder al lieten we een verkennend natuuronderzoek uitvoeren. Hieruit blijkt dat het recreatieve pad niet of nauwelijks negatieve effecten heeft op planten en dieren. Helaas hebben we nu te maken met het bezwaar van Natuurmonumenten. Daarom doen we aanvullend onderzoek en kan het werk nog niet starten.”

De bal ligt nu bij de gemeente. Zij beoordelen het bezwaarschrift. En als Zwartewaterland het bezwaar naast zich neerlegt en start met de aanleg van het fietspad, stapt Natuurmonumenten dan naar de rechter? “Dat zien we tegen die tijd”, besluit Vreugdenhil.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500