Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De Gulden Banier uitgereikt aan Raïsa Ploeg 

Geplaatst op: 4 december 2021

Stichting De Banier uit Zwolle reikt de aanmoedigingsprijs “De Gulden Banier” dit jaar uit aan twee prijswinnaars: Raïsa Ploeg uit Genemuiden en Bas Aldenberg uit Zwolle. De prijs is bedoeld als waardering en steuntje in de rug voor een jong cultureel of artistiek talent uit de regio Zwolle. Aan de prijs is een geldbedrag van € 1.000 gekoppeld, dat de winnaar mag gebruiken voor de verdere ontwikkeling van zijn of haar talent. In 2015 is “De Gulden Banier” in het leven geroepen als waardering voor bestuurslid Hans van Berkum, één van de drijvende krachten achter de stichting De Banier.

Stichting De Banier heeft in het verleden het Jubal gebouw aan de Geert Grootestraat in Zwolle gerealiseerd. Inmiddels richt de stichting zich volledig op het stimuleren van jong talent in de regio. Om deze nieuwe stap in haar bestaan te markeren heeft het bestuur van De Banier besloten de aanmoedigingsprijs dit jaar éénmalig aan twee prijswinnaars uit te reiken.

Bij de zoektocht naar kandidaten voor de aanmoedigingsprijs werkt stichting De Banier samen met culturele instellingen in de regio en met de gemeente Zwolle. De geplande feestelijke uitreiking van de prijs door de Zwolse burgemeester Peter Snijders kon door de corona beperkingen helaas niet doorgaan, vandaar dat voorzitter Gerrit Euverman en bestuurslid Hans van Berkum de prijzen persoonlijk bij de prijswinnaars thuis zijn gaan overhandigen.

Prijswinnaar Raïsa Ploeg is 17 jaar en woont in Genemuiden. Ze komt uit een muzikale familie; Haar ouders zijn beiden muzikant en Raïsa zelf speelt samen met broer Stacik (15, cello) en zus Anna-Stasia (13, viool) in Het Britten Jeugd Strijkorkest. Raïsa speelt viool en altviool en wordt opgeleid als concertmeester van Het Britten. Ze zit in de 5e klas van het Gymnasium en studeert piano aan het ArtEZ Conservatorium. In haar aanbevelingsbrief schrijft Loes Visser, artistiek leider van Het Britten: “Ik heb Raïsa leren kennen als een gedreven musicus, die zich snel ontwikkelt in het orkestspel. Raïsa speelt prachtig viool, is muzikaal, gemotiveerd en bereidt zich goed voor op de repetities. Ze heeft een warme, gezongen toon, speelt lyrisch en poëtisch en houdt de aandacht van de luisteraar goed vast”.

Samen met haar broer en zus heeft Raïsa een eigen Youtube kanaal “SonaTria”, waarop zij hun muzikale talent laten zien en horen.   

Als kleine jongen wilde de andere prijswinnaar Bas Aldenberg midwinterhoorn kunnen spelen, net als zijn opa Jan. Zijn opa leerde het hem en maakte een eigen hoorn voor Bas. Bij de Muzikidz van Jubal Zwolle maakte Bas kennis met allerlei instrumenten, en koos uiteindelijk voor de trompet. Inmiddels speelt hij 1e trompet bij de STDSBND (Stadsband). Jeroen van der Meer, muzikaal leider van Jubal en de STDSBND zegt: “Bas tovert een regenboog aan klankkleuren uit zijn trompet”. Albert Dam (Docent Muziek) zegt over Bas:  “Op het Meander kennen we Bas als de leidende trompettist van de Meander Bigband. Daarnaast is hij actief als zanger en speelt hij ook nog gitaar. Hij kan desgewenst de muzikale leiding nemen over een groep met klasgenoten; dat is echt knap op deze leeftijd. Dat Bas van muziek zijn beroep wil maken, is dan ook geen verrassing! Bij de overhandiging van de prijs vertelde Bas dat hij al een goede bestemming heeft voor het geldbedrag dat bij de prijs hoort: hij spaart voor de aankoop van een eigen trompet. “Daar komt dit bedrag goed bij van pas”, zo bedankte Bas de beide bestuursleden van de Stichting De Banier.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500