Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eerste slib uit Binnenhaven onderweg naar IJsseloog

Geplaatst op: 7 december 2021

Foto: Klaas Jan Barneveld

De eerste schepen met slib uit de Binnenhaven zijn vandaag richting IJsseloog gevaren. Dat is een kunstmatig eiland in het Ketelmeer dat fungeert als een slibdepot. Onder grote belangstelling begon Podcastmeesters dinsdag ook met filmopnames. Het bedrijf maakt in opdracht van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden een documentaire over het project.

Dat de historische vereniging bij het project betrokken is, heeft alles te maken met de hoop op ‘slibschatten’. Daarom krijgt de stichting ook advies van de Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Die boekte de afgelopen jaren mooie resultaten bij meerdere projecten in onder andere Hasselt.

Het project in de binnenhaven is geen sinecure. De verwachting is dat er meer dan 5500 kuub slib naar boven komt. Tebezo brengt dat naar het slibdepot in het Ketelmeer, waarna de containers terugkeren met een laagje bezinksel. Daarmee gaat het speciaal gevormde slibteam van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden dan bij Van Dijk Containers aan de slag.

Podcastmeesters uit Genemuiden filmt het hele proces. Het bedrijf werkt aan een drieluik dat eind dit jaar klaar moet zijn. Deze documentaire is onder meer bedoeld als lesmateriaal. Het eerste deel is naar verwachting over twee weken klaar. Wat de uiteindelijke opbrengst is van het baggeren zal ook eind dit jaar duidelijk zijn. Wanneer het mogelijk is, afhankelijk van de maatregelen, zal de opbrengst in het Historisch Centrum Genemuiden te bewonderen zijn. Daarvan stellen de Vrienden later een expositie samen in het Historisch Centrum Genemuiden.

Het filmproject is naast de genoemde bedrijven ook mogelijk gemaakt door Eurom en de gemeente Zwartewaterland door hun medewerking hieraan te geven.

De baggerklus vormt de start van een renovatie van de Binnenhaven. Het hele gebied is straks aantrekkelijker en nodigt uit tot een wandeling. Daarvoor komen nieuwe paden en steigers.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500