Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dorcaswinkel is meer dan een gewone kringloopzaak

Geplaatst op: 17 december 2021

Reportage: Rob van der Spek

Als je bij Dorcas Genemuiden naar binnen stapt, heb je niet het gevoel dat je in een kringloopwinkel terecht bent gekomen. Keurig geordende uitstallingen met kleding, boeken, schoenen serviezen en meubelen staan keurig opgesteld te wachten op een koper.

Marja Vermaning heeft bij Dorcas Genemuiden de dagelijkse leiding in handen en laat de uitgebreide collectie artikelen zien. “Er is een groot verschil tussen een gewone kringloopwinkel en de kringloopwinkels van Dorcas”, vertelt ze. “Wij hebben geen winstoogmerk. Bij ons gaat de opbrengst naar de projecten waarmee we de allerarmsten op de wereld ondersteunen.

Sinds 2013 actief

Dorcas Genemuiden bestaat al sinds 2013. Ooit begonnen in de regio met voedselacties, groeide het uit tot een bolwerk van verkoop van ingebrachte goederen voor het goede doel. Helaas heeft de afgelopen coronatijd een deukje in die verkoop geslagen. Normaliter zaten er aan de koffietafel wat vaste klanten die gezellig kwamen snuffelen. Maar helaas is dat niet meer mogelijk. Nu bepalen looproutes de gang van de klanten. Uitstekend verzorgd trouwens. Aan de achterkant van het gebouw aan de Schering 25 in Genemuiden worden volop goederen aangeleverd door particulieren die het goede doel van Dorcas voor ogen staat. In totaal werken hier bij Dorcas Kringloop 74 vrijwilligers die uit de wijde omgeving komen. De onderlinge sfeer is  uitstekend.

Lage prijzen

Eigenlijk gaat alles via een vast stramien. Je brengt je goederen in. Daarmee doneer je ze voor het goede doel. Die goederen worden in ontvangst genomen door een aantal vrijwilligers die het uitsorteren en controleren of iets nog goed verkoopbaar is. Er wordt veel schoongemaakt en elektra wordt gecontroleerd. Dan wordt het geprijsd en gaat het de winkel in. Voor de juiste indicatie van de prijs heeft Dorcas een aantal specialisten als het gaat om bijzonder objecten. Voor de rest is het een kwestie van ervaring die Marja Vermaning en haar team hebben. Opvallend is dat de prijzen over het algemeen erg laag liggen dus dat trekt heel veel snuffelaars aan. Als het te druk is moet je even buiten wachten, wat eigenlijk normaal is in deze moeilijk tijd.

Opbrengsten voor het goede doel.

Gun iemand een eersteklas toekomst met jouw tweedehands spullen, is het motto van Dorcas Kringloop. Heeft u veel spullen die u niet gebruikt? Wilt u af van uw overtollige huisraad of kleding.  Doneer ze dan aan een Dorcas-kringloopwinkel. Dit draagt niet alleen bij aan een duurzame levensstijl en een opgeruimd huis. De opbrengst van uw spullen draagt ook nog eens bij aan hun werk in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500