Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Ik zie niet op tegen een Kerst zonder mijn familie’

Geplaatst op: 24 december 2021

De uit Genemuiden afkomstige Kaylee van Dam is al geruime tijd op pad met haar camper. Eerder reisde ze ook al richting het zuiden om daar maandenlang door te brengen. Wat trekt haar zo aan de wijde wereld en een eenvoudig bestaan zonder alle luxe binnen handbereik? Lezers van Genemuiden Actueel kunnen haar de komende periode volgen. Vandaag leest u deel twee.

Kaylee, ben je inmiddels wat gesetteld? En waar zit je?

In het vorige artikel heb je kunnen lezen dat ik vanuit Nederland direct naar het zuiden van Portugal was afgereisd. Ik ben nog steeds in de Algarve en heb het erg naar mijn zin. Ik heb veel mensen die ik eerder heb leren kennen tijdens mijn reis teruggezien en ook nieuwe mensen leren kennen. De afgelopen weken zaten dus vol met gezelligheid. Ik merk dat deze plek als thuis begint te voelen dus dat ik ook stappen wil zetten om het dat te maken. Ik heb inmiddels veel contacten gelegd die me kunnen helpen een mooi stukje land te vinden om voor een langere tijd te verblijven. Ook dingen zoals een vaste yogales per week en me aansluiten bij een fotografie clubje maken het hier steeds meer een thuis. In januari ga ik zelfs starten met Portugees leren. Het is immers wel zo leuk om wat contact te kunnen leggen met de lokale mensen.

De feestdagen staan voor de deur, zie je er tegen op? Of juist niet?

Nee, hoor. Ik heb over het algemeen niet zo veel met de feestdagen dus dat scheelt wel. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen lastig zou zijn om niet bij vrienden en familie te zijn. Ik zie om die reden veel mensen om me heen die voor de feestdagen naar huis gaan. Ik blijf dit jaar hier en daar heb ik eigenlijk best wel zin in.

Het lijkt me niet waarschijnlijk maar mocht het uiteindelijk toch zo lopen dat ik alleen ben met de feestdagen dan vind ik dat eigenlijk helemaal niet erg. Het is fijn om even stil te staan bij Kerst of de jaarwisseling maar uiteindelijk zijn het ook maar gewoon dagen waarop ik de dingen kan doen die ik normaal ook zou doen. Ik vermaak me wel met een slechte kerstfilm op de bank en een glaasje champagne smaakt in je eentje ook heel goed! 

Worden het de eerste feestdagen zonder familie?

Vorig jaar was ik voor het eerst tijdens de feestdagen niet bij vrienden en familie. Toen vond ik het spannend omdat ik niet goed wist met wie ik het zou vieren en wat ik ging doen. Maar ik wist ook: op het laatste moment komt het wel goed. En zo gaat het dit jaar waarschijnlijk ook. Er gaan al wat vage plannen rond voor Kerst maar ik denk dat het pas een paar dagen van tevoren concreet wordt. Oud & Nieuw is nog te ver weg. De meeste mensen die ik hier ken leven namelijk van dag tot dag. Een week vooruitplannen is al heel wat! We houden graag de plannen een beetje open zodat we op het laatste moment kunnen doen waar we zin in hebben en niet vastzitten aan afspraken.

Hoe hoop je dat jouw kerst en jaarwisseling er uit zien?

Tijdens Kerst mag ik in het huis van een Portugese vriend verblijven samen met een vriendin. We gaan het hier knus maken en veel lekker eten in huis halen. Het idee is ook om nog met een paar meiden die alleen in een camper wonen de Kerst te gaan vieren. We willen graag een fijn plekje zoeken in de natuur waar we met z’n allen kunnen overnachten en misschien een vuurtje kunnen maken. Dan nemen we allemaal hapjes, drankjes en cadeautjes mee en maken we er een gezellige, relaxte dag van. Wat er met Oud & Nieuw gaat gebeuren weet ik nog niet maar een nieuwjaarsduik staat zeker op mijn planning. In Nederland zou ik daar niet aan moeten denken maar hier neem ik graag een duik in de zee!

Is een tweede keer op reis ook minder leuk dan je eerste trip?

Het is niet minder leuk. Het wel heel anders. De eerste keer was alles nieuw en spannend. Ik had zin om overal waar ik kwam de omgeving te verkennen en maakte constant plannen voor een volgende bestemming. Ik verwonderde me dagelijks over alle mooie plekjes die ik tegenkwam en ik deed veel bijzondere ervaringen op met alle nieuwe mensen die ik leerde kennen. Het eerste jaar stond dus vooral in het teken van reizen. Dat kwam doordat het mijn plan was om 3 maanden weg te gaan en dan weer thuis te komen. Ik wilde er alles uithalen! Toen het plan veranderde ben ik ook anders gaan reizen. Ik verplaats m’n huis nu minder vaak en neem meer rust zodat ik meer tijd heb om aan werk en vrienden te besteden. Het is niet meer een reis, dit is mijn manier van leven waarin ik dingen wil opbouwen. Het is een heel vrij leven maar een bepaalde vorm van stabiliteit is wel fijn. 

Wil je de lezers nog wat meegeven vanuit jouw ervaringen?

Als je een droom hebt, ga er dan voor! Het is spannend en je komt vast en zeker hobbels tegen maar als het je uiteindelijk lukt dan zal je zien dat het de moeite waard was. Het is iets wat ik nu ook tegen mezelf zeg. Ergens settelen kost namelijk ook wel moeite en initiatief. Het gaat natuurlijk niet vanzelf. Maar als ik straks m’n plekje gevonden heb weet ik dat ik er heel blij van ga worden. En dat ik dan langzaamaan weer kan dromen over nieuwe plannen… 😉

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500