Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
4 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente begint aan duurzame monsterklus

Geplaatst op: 14 januari 2022

Dit jaar moet duidelijk zijn of de Greente en Dedemsvaart-Zuid in Hasselt in de toekomst verwarmd kunnen worden met thermische energie uit het oppervlaktewater. Daarnaast komen er dit jaar concrete plannen voor het gasvrij maken van Achter ’t Tag, Barsbeek en Hasselt om de Weede. Dat moet dan in 2030 gerealiseerd zijn.

Dit zijn wijken die relatief makkelijk van het gas af kunnen. Verwarming gebeurt daar straks vermoedelijk ‘all-electric’. In de andere, oudere wijken van Zwartewaterland is volgens wethouder Rietman vooral maatwerk nodig. Per huis moet de beste oplossing worden gevonden. De focus ligt daar voorlopig op beter isoleren.

Dat zijn de hoofdpunten van de Zwartewaterlanders visie op warmtetransitie. De gemeente wil voor 2040 volledig gasloos zijn, waar de Nederlandse ambitie van 2050 uitgaat. “Een monsterklus…”, weet onder meer Martijn Riesebosch van het CDA. Hij vraagt zich af of de ambitie wel realistisch is. “Het komt neer op twee woningen per dag gasloos maken. Momenteel maken we twee woningen per maand gasloos. We moeten dus dertig keer zo snel werken. Laat de ambitie voor 2040 los.”

Rietman vindt dat voorlopig nog een zwaktebod. “Je kunt best twijfelen of dit realistisch is, maar ik vind het te vroeg om nu al ambities bij te stellen. Laten we de vingers aan de pols houden. En gelukkig hebben we nog een uitloop tot 2050”, aldus Rietman, die er wel op wijst dat alles staat of valt met gelden uit Den Haag.

De wethouder weerspreekt verhalen dat Wetland Wonen te weinig zou doen bij het verduurzamen van woningen. Volgens Rietman wil de corporatie de komende tien jaar bijna zeshonderd woningen aanpakken. Uiteindelijk zijn dan 900 van de 1700 huurwoningen klaar voor de toekomst. Ook gaat Wetland Wonen flink aan de slag met het promoten van zonnepanelen. “De ambitie druipt van alle plannen af….”, vindt Rietman.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500